Brakuje Ci pomysłów na II śniadanie ?
Sprawdzone, z ulubionymi dodatkami muffinki pizzowe sprawdzą się idealnie.
Za każdym razem mogą inaczej smakować, wszystko zależy od dodatków 🙂 Dobrze smakuję zarówno na zimno i na ciepło.
Proponowane zestawy
- ser feta, szpinak, oliwki
- ser feta, suszone pomidory, słonecznik
- ser żółty, pieczarki, papryka
- papryka kolorowa, kukurydza, pieczarki
Składniki:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnista + owsiana/kukurydziana (równie dobrze, może być mąka pszenna 1,5 szklanki) 2 jajka, 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju, 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawy; szczypta soli, bazylia, oregano itd
Ulubione dodatki, pieczarki, wędlina, szpinak, suszone pomidory, papryka, kukurydza, cebula itd.1/4 czerwonej papryki, szpinak, ser feta
Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Mąkę, proszek do pieczenia, ser żółty mieszamy w jednej misce. Do drugiej miski wlewamy mleko, oliwę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre i mieszamy łyżką. Pokrojone składniki dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Nakładamy ciasto do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Najlepiej do silikonowych (dostępne m.in w sieci sklepów Pepco)
Pieczemy 20 minut. Kontrolujemy stopień zarumienienia.