A gdyby tak do placuszków czy racuszków dodać budyń ??? 🙂
I tak powstały wyjątkowo delikatne, bardzo smaczne placuszki. Nie tylko dla małych dzieci 🙂 Już w trakcie szykowania pojawia się chęć podjadania 🙂
Składniki:
Ugotowany budyń np śmietankowy lub inny smakowy- zdecydowanie wybieramy budynie bez cukru, dzięki temu możemy zmienić substancje słodzącą – u nas ksylitol + cukier waniliowy
2 -2,5 szklanki mąki* (zależy na ile lubimy gęste ciasto), cukier ok 30-50g (daliśmy mniej, zawsze można podać z cukrem pudrem lub dodać więcej owoców :), 2łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, szklanka budyniu, 1-2 jajka, dowolne owoce np jabłka krojone lub ścierane, porzeczki, borówki, mandarynki, banany. U nas zapasy mrożonej porzeczki i mandarynka 🙂
*u nas mąka orkiszowa
Przygotowanie: mieszamy suche składniki, osobno miksujemy mokre składniki tj. mleko, jajka i budyń i przelewamy do suchych składników. Mieszamy ( łyżką wystarczy). Smażymy najlepiej na patelni beztłuszczowej. Tylko przed pierwszą partią placuszków patelnię smarujemy pędzelkiem małą ilością oleju.