Szykując jadłospisy do przedszkoli, inspiracje często czerpię z rodzinnego jadłospisu. Tym razem hitem u dzieci okazały kotleciki jaglano-twarogowe.
Na lekki obiad czy pożywny podwieczorek polecam
* Kasza jaglana, twaróg, banan oraz sezam lub inna panierka- w wersji na słodko, podane z musem owocowym
* Kasza jaglana, twaróg+ jajko, przyprawy, ew dodatki jak pomidory suszone. Obowiązkowo w towarzystwie porcji warzyw sezonowych- w wersji wytrawnej
KOTLECIKI JAGLANO-TWAROGOWE NA SŁODKO
Składniki; 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu typu klimek (kostka), 1 banan, ew. mąka do zagęszczenia masy, panierka przykładowa ziarna sezamu, czarnuszki
Przygotowanie: Kaszę, twaróg i banana miksujemy. Dodajemy tyle mąki, aby masa nie kleiła się za bardzo do dłoni i aby można było uformować z niej kotleciki. Z gotowej masy uformuj kotleciki, obtaczamy w panierce np z sezamu, czarnuszki. Placuszki smażymy beztłuszczowo lub pieczemy w piekarniku ok 180C/ 20 minut lub do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz.