Dla miłośników pizzy i gofrów nowe spojrzenie na ulubione potrawy.
Szczególnie w terapii karmieni łącząc ulubione produkty odkrywamy nową wersję posiłku możliwie bliskiego akceptowanych produktom. Jest to niezwykle istotne, aby takim sposobem pokazywać dzieciom zmiany, które okazują się dla dzieci bardziej realne do zastosowania. Równocześnie zwiększa się ich siła i wiara, w to jak wiele potrafią dokonać. Co ważne, w poczuciu bezpieczeństwa, bliskości wobec tego co już poznane.
Sposób przygotowania jest bardzo prosty i właściwie można wykorzystać własny przepis na gofry czy pankejki, zamieniając cukier na szczyptę przypraw, oregano. Dodatki do gofrów są dowolne, co kto lubi 🙂 Nawet jeśli to miałby być tylko ketchup dodany do ciasta 🙂
W wersji bardziej urozmaiconej można dodać pieczarki, mozarellę, szpinak lub suszone pomidory.

GOFRY PIZZOWE
Składniki: 2 i 1/2 szklanki maki np orkiszowej, łyżeczka papryki w proszku, przyprawy ziołowe, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 0,5 szklanki oleju, 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego, 2-3 łyżeczki ketchupu
Dodatki wybrane; pokrojona szynka, pieczarki, ser feta, szpinak, kukurydza, cebula- dowolnie dobieramy. starty ser żółty
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Najpierw suche, mokre osobno. w razie gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dodajemy mąkę.
Dodajemy wybrane dodatki. Mieszamy i masę przekładamy do gofrownicy lub do formy na muffiny. W formie muffinek pieczemy ok 20 min, 180-190 stopni