Gdy na dworze robi się co raz cieplej propozycja lodowych smakołyków będzie dobrą okazją do przygotowania domowych lodów. Co prawda, co raz więcej pojawia się lodziarni oferujących „lody naturalne”, co sugeruje lepszą jakość produktu, ale warto też pamiętać o ilości cukru dodanego, co w przypadku najmłodszych dzieci będzie miało szczególne znaczenie. Aby nie rezygnować z przyjemności proponuję, gdy są „wyjątkowe okazje” poznawać lokalne lodziarnie i ciekawe smaki ( ostatnie moje odkrycie lody słonecznikowe- przepyszne 🙂 a na co dzień proponować dzieciom domowe zimne smakołyki, które mogą być również smacznym urozmaiceniem dziecięcych podwieczorków.
Aktualnie w sklepach są dostępne rożki do lodów (cukrowe, bez cukrowe, dla diabetyków) więc w pełni możemy przygotować prawdziwy deser lodowy…..nawet z posypkami 😉
Zalety domowych lodów to
- prosty skład, z naturalnych składników
- dowolne dodatki – sam wybierasz 🙂
- brak jajek w składzie
- możliwość dopasowania składników dla alergików
- nie ma potrzeby użycia maszynki do lodów
Zapraszam na bardzo proste i super smaczne domowe lody!
PRZEPIS PODSTAWOWY
Baza; mrożone, dojrzałe banany
Dodatki; kakao, starta czekolada, ew. miód, stewia, ksylitol
Przygotowanie: Należy zmiksować blenderem zamrożone plasterki bananów lub zamrozić zmiksowane wcześniej banany, w formie musu bananowego*
Gdy plasterki bananów są zamrożone, to można dodać ulubione dodatki i razem zmiksować. Otrzymaną masę ugniatamy po zmiksowaniu łyżką, aż powstanie kremowa konsystencja i nakładamy porcje. Gotowe 🙂
Jeśli dodatki dodajemy na etapie miksowania świeżych bananów, gotową masę przelewamy do plastikowych małych foremek na lody lub większego pojemnika, z którego będziemy nabierać gałki lodów. Do wypełnienia 6 foremek potrzebujemy około 400ml masy. Mrozimy przez ok 2-3 godziny. Aby wyjąć lody z foremek należy opłukać foremkę gorącą wodą lub zanurzyć każdą foremkę na około 5 sekund we wrzątku.
Na jedną średnią porcję wystarczą 2 – 3 banany.
Zróbcie od razu dwie…:)
*Banany; Najlepsze będą takie, które mają już brązowe lub czarne kropki na mocno żółtej skórce. Będą bardziej słodkie. Dojrzałe banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Układamy najlepiej płasko w zamrażalniku. Zostawiamy najlepiej na noc lub na kilka godzin, aż lekko się zamrożą.
Uniwersalne lody bananowe stanowią bazę do przygotowania różnych wersji smakowych. Z dodatkiem owoców lub z dodatkami np. orzechami, czekoladą.
Lody morelowo-jogurtowe
Składniki: 500 g moreli, najlepiej dojrzałych, lekko miękkich, 500 ml jogurtu naturalnego, ew ksylitol do smaku Przygotowanie: Jogurt należy wcześniej schłodzić. Morele dokładnie zblendować, aby pozbyć się większych kawałków skórek lub przetrzeć przez sitko. Jogurt należy połączyć z musem i zmiksować. Następnie przełożyć lody do oddzielnego pojemnika i zamrozić.
Lody malinowe z awokado
Składniki: maliny, 1 szklanka mrożonych, awokado, pół dojrzałej, ksylitol/erytrol do smaku,
Przygotowanie: Maliny, po wyjęciu z zamrażarki zblenduj ze świeżym dojrzałym awokado
Lody wieloowocowe
Składniki; mango – 1 duża, dojrzała szt., truskawki – 1 szklanka, 150 g, jogurt grecki – 250 ml, banan – 0,5 szt., sok z cytryny – kilka łyżek,
Przygotowanie: Mango obierz ze skórki, wyjmij pestkę. Zblenduj je razem z jogurtem naturalnym, połową banana i sokiem z cytryny. Przełóż do foremek, zamróź.
Lody ogórkowo-melonowe z miętą
Składniki: 2 ogórki, obrane i pokrojone na kawałki wielkości kęsa, szklanka melona miodowego, obranego i oczyszczonego z pestek, ¼ szklanki liści mięty
Przygotowanie: Miksujemy ogórki, miąższ melona i miętę. Łączymy soki. Wlewamy płyn do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
Lody o smaku deseru mango lassi
Składniki: mango – 1 duża, dojrzała szt., mleko kokosowe – 1 puszka, 400 ml, banan – pół szt., sok z limonki – pół szt.,
Przygotowanie: Mango obierz ze skórki, wyjmij pestkę. Zblenduj z mlekiem kokosowym, połową banana i sokiem z limonki. Przełóż do ulubionych foremek, zamróź
Lody ananasowe
Składniki : 2 banany, 3 plastry ananasa, 1 łyżka ksylitolu, 2 łyżki mleka kokosowego
Lody orzechowe:
Składniki: 3 banany, 2 łyżki masła orzechowego, kilka drobno pokrojonych orzechów, 3 łyżki mleka roślinnego
Lody arbuzowo-limonkowe
Składniki; 2 szklanki arbuza oczyszczonego z pestek i pokrojonego, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z 1 limonki
1 łyżeczka otartej skórki z 1 limonki
Przygotowanie: Do miksera wkładamy miąższ arbuza, wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, dokładnie miksujemy. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, przecedzamy masę przez gęste sitko do miskiNapełniamy foremki. Zamykamy i mrozimy 3–4 godziny.
Lody bananowo-jagodowe
Składniki: banan – jedna dojrzała sztuka – ok. 150 g, jagody mrożone – 1 szklanka, 130 g, mleko owsiane – 100 ml,
Lody czekoladowe:
Składniki: 3 duże banany, 2 łyżki kakao, 1 łyżka ksylitolu, 4 łyżki mleka roślinnego
Który smak wybierasz ?:)