Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania, Wege  /  20 marca 2020

Pasztet z soczewicy z pestkami dyni – pyszny dodatek nie tylko do kanapki

by Gosia
Pasztet z soczewicy z pestkami dyni – pyszny dodatek nie tylko do kanapki
Zamieniamy sklepowe wyroby na domowe 🙂

Czy kanapka zawsze musi się kojarzyć z wędliną lub serem ? zdecydowanie NIE ! Smacznym i bardziej korzystnym dla zdrowia dodatkiem będą różnego rodzaju pasty domowe czy pasztety warzywne.

Lekkie, dietetyczne a przede wszystkim w przypadku dzieci, dają możliwość wprowadzenia wielu cennych składników, m.in roślinne białka (np fasola, soczewica, ciecierzyca) czy pestki dyni, słonecznika. Wybór jest olbrzymi !

Pasztet z soczewicy można wykorzystać w różnych daniach, nie tylko jako dodatek do kanapki. Przykładowo jako farsz do pierogów, czy podany w formie burgera.

PASZTET Z SOCZEWICY Z WARZYWAMI- bardzo szybki i prosty w wykonaniu.

Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 duże jajko ( zamiennik; dwie łyżki gotowanego w szklance wody przez 15 min. siemienia lnianego), pestki dyni ok 1/3 szklanki, olej rzepakowy. Ew bułka tarta, kasza manna lub amarantus ekspandowany (wersja bezglutenowa) do zagęszczenia masy w razie potrzeby

Dodatkowo można urozmaicić smak dodając np starte pieczarki lub suszone pomidory

Przyprawy; Podaję ilości podstawowe, warto indywidualnie jeszcze dobrać proporcje. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, słodka papryka 2 łyżeczki, ostra papryka 1 łyżeczka, ew dodatek papryki wędzonej, sól, pieprz, szczypta tymianku, łyżeczka majeranku

Przygotowanie; Soczewicę opłukujemy i gotujemy na gęsto. W tym czasie warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę drobno kroimy. Warzywa dusimy w dodatkiem oleju na patelni. Olej wpłynie na konsystencje i ułatwi rozsmarowanie pasztety. Gdy soczewica i warzywa wystygną, mieszamy we wspólnej misce i dodajemy jajko. Przyprawiamy, mieszamy, dodajemy pestki dyni (można lekko je wcześniej rozdrobnić). Ponownie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą lub np amarantus ekspandowany.

Przekładamy do formy keksówki lub foremek jednorazowych aluminiowych. Z wierzchu możemy posypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego do 190- 200 stopni piekarnika, pieczemy około 40 minut do 60 minut. Warto co jakiś czas sprawdzać czy wierzch już się przyrumienił. Dokładny czas pieczenia zależy od naszego piekarnika 🙂 Studzimy i najlepszy, aromatyczny pasztet gotowy !

Smacznego !

Nawigacja wpisu

EKSPRESOWE WYPIEKI- Najlepszy domowy chleb z ziarnami
Buchty drożdżowe- najlepsze!

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019