Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  2 sierpnia 2020

Czekoladowe naleśniki z kokosowym serkiem i malinami

by Gosia
Czekoladowe naleśniki z kokosowym serkiem i malinami


Ulubione danie dla dzieci w zdrowszej wersji czyli naleśniki z mąki pełnoziarnistej. Wystarczy dodatek kakao i czekoladowe naleśniki są gotowe 🙂 Takie naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno jako posiłek obiadowy lub na podwieczorek.

Kolor kakao skutecznie zmienia barwę ciasta, dzięki temu nawet jak wykorzystamy mąkę pełnoziarnistą zmiana mąki nie będzie zauważalna a dzięki temu posiłek staję się bardziej wartościowy.

Warto wykorzystywać takie naturalne barwniki np. sok z buraka (różowe naleśniki księżniczki 🙂 lub szpinak ( naleśniki shreka), aby wprowadzić trochę urozmaicenia na talerze naszych małych smakoszy.

Szpinak, burak i marchewka czyli naleśniki w kolorach tęczy

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ I KAKAO

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej + 350 ml mleka ( krowie lub roślinne) – ilość mąki i mleka dobieramy wg własnych preferencji- w zależności od tego, czy wolimy mniej lub bardziej gęste ciasto. Również można dodać mniej mleka a resztę uzupełnić wodą gazowaną,
  • 2 łyżki kakao gorzkiego (lub zamiennik – karob)+ ew. substancja słodząca np erytrol, ksylitol – jeśli naleśniki robimy z nadzieniem nie ma potrzeby dodawania nic słodkiego, szczególnie gdy naleśniki robimy dla dzieci 🙂
  • 1- 2 jajka -nie są obowiązkowe….tak, tak bez jajek też można zrobić ciasto naleśnikowe 🙂
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • twaróg + jogurt naturalny + wiórki kokosowe
  • maliny lub inne sezonowe owoce

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto naleśnikowe (mąka, mleko/woda, proszek do pieczenia, kakao, olej) łączymy w misce i dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem. Smażymy beztłuszczowo na patelni do naleśników lub innej na innej teflonowej patelni.

Łączmy serek, jogurt naturalny i wiórki. Przekładamy naleśniki serkiem i układamy maliny. Zwijamy i gotowe 🙂

SMACZNEGO 🙂

Naleśniki czekoladowe z kokosowym serkiem i malinami skuszą każdego 😉

Często nasze własne przekonania sprawiają, że nie podejmujemy próby wprowadzenia nowych i zdrowszych zamienników u dzieci.
A tak niewiele potrzeba, aby tradycyjne placki były smaczne i bardziej wartościowe 🙂

Smacznego eksperymentowania życzę 

Nawigacja wpisu

Sos pomidorowy z soczewicą dla najmłodszych
Prawidłowe karmienie małego dziecka – materiał do pobrania

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Przepisy, Śniadania, Wege  /  16 października 2019
by Gosia

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019