jedzzglowa.pl
Zapiekanka z cukinii i mozzarelli – to idealna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Szczególnie dla małych dzieci, również niemowląt dzięki temu, że jest w wersji pieczonej w piekarniku, a nie w formie smażonych placuszków.
Wedle uznania można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, najlepiej z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu tzatziki lub bez niczego – zawsze smakują idealnie! To również dobry pomysł na przekąskę do szkoły lub pracy bądź piknik.
Składniki: 1 średnia cukinia, 1 marchewka, 1 kulka sera mozarella lub feta , 2 jajka, 100 g płatków owsianych/jaglanych, przyprawy m.in papryka słodka, papryka, ostra, sól. Można również dodać koperek lub natkę pietruszki, płatki drożdżowe.

Wykonanie: Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam z wody. Dodaję startą marchewkę, pokrojoną cebulkę, koperek, jajka, płatki, starty ser mozarella, przyprawy. Dokładnie mieszam. W wersji dla niemowląt nie dodajemy ser. Masę przekładam do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stopni, na około 30 minut.
