Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  10 stycznia 2020

Zapiekana owsianka z owocami

by Gosia
Zapiekana owsianka z owocami

Nie każdy jest miłośnikiem tradycyjnej zupy mlecznej z płatkami, nie zawsze też jest czas, aby rano przygotować owsiankę. Natomiast biorąc pod uwagę wysoką wartość odżywczą płatków naturalnych, wpływ na nasze zdrowie (szczególnie dzieci!) oraz ciekawą formę podania (coś innego niż zupa mleczna 😉 takie danie świetnie sprawdzi się jako propozycja śniadania (można zrobić już na wieczór), podwieczorek lub kolację.

Również w takiej potrawie możemy wprowadzić dużo dodatkowych składników, które wzbogacą posiłek i sprawią, że nie tylko jemy coś smacznego ale również zdrowego.

Dodatkowa korzyść, dla mnie szczególnie ważna, gdy układam jadłospisy dla dzieci z alergią pokarmową, można dowolnie modyfikować składniki, wprowadzać zamienniki a i tak za każdym razem smak nas miło zaskoczy !

Wersje podania;

  • Na ciepło lub na zimno
  • Jemy łyżeczką np z kokilki lub przy bardziej stałej konsystencji kroimy na małe kawałki

Przepis można dowolnie modyfikować, dlatego podałam również zamienniki.

Składniki;

suche płatki w dowolnych proporcjach- łącznie 200g (owsiane, jaglane, żytnie, gryczane, orkiszowe…glutenowe i bezglutenowe)

2 banany dojrzałe (więcej jeśli zrezygnujemy z jajek)

2 jajka (można pominąć, jeśli damy więcej bananów lub dodamy 2 łyżki masła orzechowego 100%)

woda lub mleko gorąca (mleko krowie, roślinne, ew nawet gorący sok)

Biały ser; typowy wiaderkowy lub twaróg. Można też pominąć biały ser na dietach bezmlecznych. Jeśli damy twaróg (ja tak zrobiłam, to wyjdzie bardziej zbita konsystencja- tak robię gdy mam w planach potem pokroić zapiekankę na kawałki)

Ulubione bakalie; można pominąć, dodajemy dla podniesienia wartości odżywczej i smakowej np rodzynki, pokrojone suszone morele, orzechy ( dla dzieci małych można zmiksować orzechy), sezam, mak, pestki dyni, słonecznika itd

Dla miłośników słodszych smaków można dodać substancje słodzącą, ale bardziej polecam aby przed spożyciem na górę polać trochę miodem. Na ciepło unikam podawania miodu bo wtedy tracimy wiele cennych właściwości miodu.

Przygotowanie;

Płatki zalewamy w misce gorącym płynem tj wodą lub mleko, około 1,5 cm nad poziomem płatków. Odstawiamy do napęcznienia i ostygnięcia.

Osobno miksujemy jajka, banana, ew twaróg jeśli dodajemy. Łączymy z płatkami. W zależności od konsystencji można dodać więcej płatków lub mleka czy jogurtu naturalnego.

Dodajemy bakalie. Mieszamy i przekładamy do foremek. Ozdabiamy owocami, orzeszkami. Dowolnie jak lubimy 🙂

Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.

W drodze do piekarnika 🙂

Smacznego !

Nawigacja wpisu

Ekspresowe nachos czyli zdrowa przekąska imprezowa :)
Owsiane ciasteczka z domowym serkiem – pychotka :)

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019