WEGAŃSKIE CYTRYNOWE KRUCHE CIASTECZKA

Stworzone z myślą o potrzebach małych alergików 🙂
Kształt ciasteczek to zasługa 5 latka 🙂 Mieszanie, wyciskanie cytryny, ścieranie skórki, lepienie ciasteczek to w końcu bardzo smakowita zabawa…. dobrze, że ciasteczka szybko się pieką i nie trzeba długo czekać na degustację 🙂
Kto chciałby się poczęstować? 🙂
CYTRYNOWE CIASTECZKA WEGAŃSKIE
Składniki
– 2 cytryny duże
– 3/4 szklanki mąki – u nas owsiana +kokosowa ( dla smaku)
– 5 łyżek mąki kukurydzianej- jak nie mamy dajemy każdą dowolną mąkę. Kukurydziana mąka wpływa bardziej na kolor ciasteczek
– 2-3 łyżki ksylitolu, można więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasteczka
– 5-6 łyżek oleju np rzepakowego
– woda lub mleko roślinne
Ciasteczka również dobrze smakują z dodatkiem maku (wapń) lub z pomarańczą/limonką
Przygotowanie;
mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki
Cytryny- z jednej cytryny ścieramy skórkę, z dwóch cytryn wysikamy sok. Dodajemy do masy
Zaczynamy ugniatać ciasteczka tworząc np kulki a nich ugniatając płaskie ciasteczka.
Jeśli masa jest sypka, nie chce się kleić dodajemy wodę stopniowo, aż uda się zlepić kuleczki.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, sprawdzamy stopień upieczenia, w razie potrzeby (zależy od wielkości-grubości ciasteczka) pieczemy dłużej.
Prosto i smacznie
Szkoda, że jedna mała podana jest w szklankach, druga w łyżkach. U mnie 3/4 szklanki to mniej niż 5 łyżek :/