
Warzywa w wypiekach to pewny sposób na oswajanie dzieci z warzywami, a przede wszystkim jest to smaczna okazja, aby pokazać jak ten sam produkt można różnie wykorzystać.
Gdy dziecko nie chce jeść surówki z marchewką czy szpinaku w sosie to wcale nie oznacza, że nie polubi w innej postaci. Kolorowe koktajle, naleśniki naturalnie barwione czy ciasta z warzywami…. Wszystko inaczej smakuje i wygląda.
Nie przemycamy! tylko wspólnie gotujemy 🙂
Tym razem polecam wykorzystać czerwoną fasolę w czekoladowych placuszkach 😉
U nas sprawdzają się o każdej porze, na śniadanie, na wynos czy kolację….w towarzystwie ulubionego jogurtu skyr .
Składniki;
czerwona fasola z puszki, 1 banan, jajko ( lub banan), łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka zwykłe lub roślinne, 1 łyżka substancji słodzącej ( u nas erytrol), 2 łyżeczki kakao, 2/3 lub 1 szklanka mąki np pełnoziarnista- ilość mąki dobieramy tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (gęstsze niż na naleśniki)
Przygotowanie;
Fasolę dokładnie płuczemy, miksujemy razem z jajkiem i bananem. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy i gotowe…możemy smażyć, najlepiej beztłuszczowo.
Placuszki są bardzo mięciutki.
Czerwona fasola nie jest wyczuwalna w smaku, zdecydowanie dominuje smak czekoladowy 🙂