
Uwielbiam ten chleb za jego prostotę i zawsze chrupiąca skórkę 🙂
Bez drożdży, bez wyrastania. Praktycznie 5 minut pracy (składniki wrzucam do miski, mieszam łyżką i gotowe!) 60 min pieczenia.
Wykorzystałam mąkę pszenną pełnoziarnistą, z dodatkiem ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane). Dobrze smakuję również z ulubionymi ziołami, sezamem, czarnuszką. Zawsze staram się coś przemycić, dzięki temu za każdym razem smakuje inaczej 😉
Wystarczy nam miska, łyżka i forma keksówka.
Składniki;
1,5 szklanki maślanki lub kefiru tj 360 g – (wyciągam wcześniej z lodówki)
2,5 szklanki mąki tj 325 g ( u nas pełnoziarnista)- u nas Basia Mąka z pełnego przemiału pszenna typ 1850
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia lub sody- dałam pół na pół 🙂
1/2-1 łyżeczka soli
dodatki- słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane, czarnuszka, oregano, suszone pomidory itd
Przygotowanie;
Składniki mieszamy – w misce lub mikserem. Ciasto przelewamy do keksówki. Warto posypać od góry ziarnami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika , temp 200 stopni, ok 50 -55 minut. Skórka powinna być chrupiąca. Studzimy na blaszce.
UWAGA; może się okazać, że w niektórych piekarnikach trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia do 60 minut. Koniecznie przed wyciągnięciem proszę sprawdzać patyczkiem czy chlebek jest w środku upieczony.
Smak jest tak dobry, że praktycznie im mniej dodatków do chleba, tym lepiej. Z masełkiem i świeżymi warzywami, z hummusem lub domowym dżemem smakuje nam najlepiej 🙂

Jaki rozmiar keksówki?
Pani Edyto 26×11
Pani Edyto 26×11 🙂
Czy chlebek pieczemy na termoobiegu czy góra/dol?
góra/dół
czy uda sie na orkiszowej typ 630 ?
tak 🙂