Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

by Gosia
Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Uwielbiam ten chleb za jego prostotę i zawsze chrupiąca skórkę 🙂

Bez drożdży, bez wyrastania. Praktycznie 5 minut pracy (składniki wrzucam do miski, mieszam łyżką i gotowe!) 60 min pieczenia.

Wykorzystałam mąkę pszenną pełnoziarnistą, z dodatkiem ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane). Dobrze smakuję również z ulubionymi ziołami, sezamem, czarnuszką. Zawsze staram się coś przemycić, dzięki temu za każdym razem smakuje inaczej  😉

Wystarczy nam miska, łyżka i forma keksówka.

Składniki;

1,5 szklanki maślanki lub kefiru tj 360 g – (wyciągam wcześniej z lodówki)

2,5 szklanki mąki tj 325 g ( u nas pełnoziarnista)- u nas Basia Mąka z pełnego przemiału pszenna typ 1850

2 łyżki oleju,

1 łyżeczka cukru

łyżeczka proszku do pieczenia lub sody- dałam pół na pół 🙂

1/2-1 łyżeczka soli

dodatki- słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane, czarnuszka, oregano, suszone pomidory itd

Przygotowanie;

Składniki mieszamy – w misce lub mikserem. Ciasto przelewamy do keksówki. Warto posypać od góry ziarnami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika , temp 200 stopni, ok 50 -55 minut. Skórka powinna być chrupiąca. Studzimy na blaszce.

UWAGA; może się okazać, że w niektórych piekarnikach trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia do 60 minut. Koniecznie przed wyciągnięciem proszę sprawdzać patyczkiem czy chlebek jest w środku upieczony.

Smak jest tak dobry, że praktycznie im mniej dodatków do chleba, tym lepiej. Z masełkiem i świeżymi warzywami, z hummusem lub domowym dżemem smakuje nam najlepiej 🙂

Nawigacja wpisu

Kluseczki jaglane- lepsza wersja ulubionych potraw
PROZIAKI czyli smaczne bułeczki prosto z patelni

Related posts

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Przepisy, Śniadania, Wege  /  16 października 2019
by Gosia

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne

7 comments

  • Edyta
    16 kwietnia 2020

    Jaki rozmiar keksówki?

    Reply
    • Gosia
      17 kwietnia 2020

      Pani Edyto 26×11

      Reply
      • Gosia
        17 kwietnia 2020

        Pani Edyto 26×11 🙂

        Reply
  • Ewelina
    19 lipca 2020

    Czy chlebek pieczemy na termoobiegu czy góra/dol?

    Reply
    • Gosia
      20 sierpnia 2022

      góra/dół

      Reply
  • Kasia Zaskórska
    29 lipca 2022

    czy uda sie na orkiszowej typ 630 ?

    Reply
    • Gosia
      20 sierpnia 2022

      tak 🙂

      Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019