OWSIANKA NIE MUSI BYĆ NUDNA!
W takiej wersji świetnie się sprawdzi również jako przykład śniadania „na wynos ” lub zdrowych słodyczy
Zapraszam na odżywcze, sycące, bogate w witaminy, błonnik OWSIANO-TRUSKAWKOWE KULKI ŚNIADANIOWE
Składniki;
– świeże owoce (maliny lub truskawki) około 1 szklanki
– żurawina, morela lub inne owoce suszone ok 1/2-1 szklanki.
Można wcześniej zalać połowę porcji owoców suszonych gorącą wodą, odsączyć przed wykorzystaniem.
– płatki owsiane (lub miks innych płatków, dajemy to co mamy lub możemy – dieta bezglutenowa, ilość płatków- odpowiednia do otrzymanej konsystencji. Powinna wyjść gęsta masa, z której zrobimy kuleczki.
– ew. dodatki (siemię lniane, pestki dyni, słonecznika, sezam, mak, wiórki kokosowe…dajemy, to co lubimy:)
– miód; kilka łyżek, aby zlepić masę
Przygotowanie;
owoce ucieramy, dodajemy pozostałe składniki. Płatki stopniowo wsypujemy do czasu, aż uzyskamy gęstą masę,z której lepimy małe kuleczki.
Dajemy do lodówki lub spożywamy od razu.
