Gdy nie ma pomysłu co zrobić na podwieczorek lub śniadanie, okazuje się, że z najprostszych składników, które najczęściej mamy w domu można przygotować najlepsze smakołyki!
Tym razem wykorzystałam mąkę migdałową wymieszaną z mąką jaglaną.
Na pewno rodzaj mąki wpłynie na smak placuszków, jeśli nie mamy takiej mąki „smakowej” można zetrzeć np orzechy, albo dodać wiórki kokosowe.
Składniki:
dojrzałe brzoskwinie (mogą być też banany), mąka – ilość zależy od ilości owoców (szczegóły poniżej), jajko lub zamiennik, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Przygotowanie;
Miksujemy owoce. Nie obierałam brzoskwiń- pod skórką najwięcej witamin.Dodaję jajko, sodę i mąkę. Mąkę sypię aż do uzyskania konsystencji bardziej gęstej śmietany…zresztą jak kto lubi. Ja dałam bardziej gęstą konsystencje bo nie chciałam, aby się za bardzo rozlało ciasto gdy dodam do dekoracji truskawki.

Są bardzo szybkie w wykonaniu, zdrowe i smaczne. Przy okazji pięknie pachnie biszkoptowym ciastem 😉
Placuszki zrobiłam na patelni, beztłuszczowo, ale można pewnie też upiec w foremkach do muffinek (180 stopni ok 15-20 min). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe.

GOTOWE ! bardzo szybkie, zdrowe i smaczne. Przy okazji pięknie pachnie biszkoptowym ciastem
😉
Placuszki zrobiłam na patelni, beztłuszczowo, ale
można pewnie też upiec w foremkach do muffinek (180 stopni ok 15-20 min). Najlepiej
sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe.
Robiłam tez z dodatkiem soku z limonki- w każdej
wersji smakują rewelacyjnie !