Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezmleczne, Dla dzieci, Kolacja, Podwieczorek, Śniadania  /  5 maja 2019

Placuszki biszkoptowe z owocami

by Gosia
Placuszki biszkoptowe z owocami

Gdy nie ma pomysłu co zrobić na podwieczorek lub śniadanie, okazuje się, że z najprostszych składników, które najczęściej mamy w domu można przygotować najlepsze smakołyki!

Tym razem wykorzystałam mąkę migdałową wymieszaną z mąką jaglaną. 
Na pewno rodzaj mąki wpłynie na smak placuszków, jeśli nie mamy takiej mąki „smakowej” można zetrzeć np orzechy, albo dodać wiórki kokosowe. 

Składniki:
dojrzałe brzoskwinie (mogą być też banany), mąka – ilość zależy od ilości owoców (szczegóły poniżej), jajko lub zamiennik, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Przygotowanie; 
Miksujemy owoce. Nie obierałam brzoskwiń- pod skórką najwięcej witamin.Dodaję jajko, sodę i mąkę. Mąkę sypię aż do uzyskania konsystencji bardziej gęstej śmietany…zresztą jak kto lubi. Ja dałam bardziej gęstą konsystencje bo nie chciałam, aby się za bardzo rozlało ciasto gdy dodam do dekoracji truskawki.


Są bardzo szybkie w wykonaniu, zdrowe i smaczne. Przy okazji pięknie pachnie biszkoptowym ciastem 😉

Placuszki zrobiłam na patelni, beztłuszczowo, ale można pewnie też upiec w foremkach do muffinek (180 stopni ok 15-20 min). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe.

GOTOWE ! bardzo szybkie, zdrowe i smaczne. Przy okazji pięknie pachnie biszkoptowym ciastem

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t57/1/16/1f609.png

😉

Placuszki zrobiłam na patelni, beztłuszczowo, ale można pewnie też upiec w foremkach do muffinek (180 stopni ok 15-20 min). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe. 

Robiłam tez z dodatkiem soku z limonki- w każdej wersji smakują rewelacyjnie !



Nawigacja wpisu

Czekoladowo-orzechowe trufle na mące kokosowej
Najlepsza pizza w mieście w wersji fit

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019