Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  5 grudnia 2020

Smaki jesieni- drożdżowe racuszki z dynią i owocami

by Gosia
Smaki jesieni- drożdżowe racuszki z dynią i owocami

Racuchy drożdżowe z owocami to miłe wspomnienie z mojego dzieciństwa 🙂

Tym razem w zdrowszej wersji, stworzone z myślą o potrzebach małych dzieci na dietach eliminacyjnych, są smacznym dodatkiem w przygotowywanych jadłospisach oraz w mojej kuchni domowej: ) Wystarczy zmodyfikować kilka składników, aby tradycyjne placuszki zyskały więcej wartości odżywczych.

Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Korzystając z bogactwa sezonowych warzyw i owoców wykorzystałam tym razem dynię, jabłko i gruszkę a wśród dodatków do ciasta zamiennie stosuję pestki dyni, słonecznika, sezam lub czarnuszkę. Można również dodać tarte orzechy lub rodzynki. Za każdym razem smak jest wyjątkowy ! W przepisie nie ma jajek a mleko krowie tradycyjnie można wymienić na napój roślinny więc taki przepis sprawdzi się u dzieci na diecie eliminacyjnej.

Składniki; 250g mąki ( u nas mąka orkiszowa), 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych, 2 łyżki cukru ( u nas 1 łyżeczka cukru i łyżka ksylitolu), 3/4 szklanki ciepłego- nie gorącego! mleka ( u nas roślinne), 1/2 szklanki puree z dyni hokkaido, jabłko, gruszka lub inne owoce sezonowe lub mrożone, 2 łyżeczki siemie lniane.

Ulubione dodatki; pestki słonecznika, dyni, zmielone orzechy, sezam lub czarnuszka, nasiona chia, rodzynki, cynamon itd.

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), ciepłe mleko, puree z dyni, cukier, ksylitol, siemie lniane. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub w mikserze. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Dodajemy ulubione dodatki oraz drobno pokrojone owoce np jabłko, gruszkę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Na patelni teflonowej smażymy racuszki z obu strona na rumiano. Korzystam z patelni do beztłuszczowego smażenia- olejem delikatnie smaruje patelnię tylko przed pierwszym smażeniem.

SMACZNEGO !

Nawigacja wpisu

Mikołajkowe miodowe ciasteczka
Najlepsza szarlotka na kruchym cieście

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019