Racuchy drożdżowe z owocami to miłe wspomnienie z mojego dzieciństwa 🙂
Tym razem w zdrowszej wersji, stworzone z myślą o potrzebach małych dzieci na dietach eliminacyjnych, są smacznym dodatkiem w przygotowywanych jadłospisach oraz w mojej kuchni domowej: ) Wystarczy zmodyfikować kilka składników, aby tradycyjne placuszki zyskały więcej wartości odżywczych.
Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Korzystając z bogactwa sezonowych warzyw i owoców wykorzystałam tym razem dynię, jabłko i gruszkę a wśród dodatków do ciasta zamiennie stosuję pestki dyni, słonecznika, sezam lub czarnuszkę. Można również dodać tarte orzechy lub rodzynki. Za każdym razem smak jest wyjątkowy ! W przepisie nie ma jajek a mleko krowie tradycyjnie można wymienić na napój roślinny więc taki przepis sprawdzi się u dzieci na diecie eliminacyjnej.

Składniki; 250g mąki ( u nas mąka orkiszowa), 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych, 2 łyżki cukru ( u nas 1 łyżeczka cukru i łyżka ksylitolu), 3/4 szklanki ciepłego- nie gorącego! mleka ( u nas roślinne), 1/2 szklanki puree z dyni hokkaido, jabłko, gruszka lub inne owoce sezonowe lub mrożone, 2 łyżeczki siemie lniane.
Ulubione dodatki; pestki słonecznika, dyni, zmielone orzechy, sezam lub czarnuszka, nasiona chia, rodzynki, cynamon itd.
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), ciepłe mleko, puree z dyni, cukier, ksylitol, siemie lniane. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub w mikserze. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Dodajemy ulubione dodatki oraz drobno pokrojone owoce np jabłko, gruszkę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Na patelni teflonowej smażymy racuszki z obu strona na rumiano. Korzystam z patelni do beztłuszczowego smażenia- olejem delikatnie smaruje patelnię tylko przed pierwszym smażeniem.
SMACZNEGO !