Jedno z bardziej sprawdzonych propozycji na śniadanie dla całej rodziny 🙂 Uwielbiane przez dzieci, dla rodzica szybkie w przygotowaniu, z dobrym składem. Słodkie od smaku owoców, odżywcze dzięki różnym dodatkom smakowym (m.in sezam, mak, orzechy, różne mąki). Gorąco polecam !
Puszyste pankejki jogurtowe z owocami
Składniki: 2 jajka, banan dojrzały, 190 g jogurtu naturalnego, 130 g mąki ( u mnie pszenna pełnoziarnista+ mąką gryczana), 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ew 1 łyżka wybranych dodatków smakowych m.in sezam, czarnuszka, orzechy, mak., owoce np borówki, maliny, morele
Przygotowanie: miksujemy pokrojonego banana i mokre składniki (jajka, jogurt i olej). Następnie dodajemy składniki suche. Dokładnie miksujemy. Powinno wyjść gęste ciasto. Dodajemy wybrane owoce – u mnie borówki. Mieszamy łyżką. Jeśli konsystencja okaże się zbyt gęsta dodajemy jogurt, jeśli zbyt rzadka- dodajemy mąkę.
Smażymy na patelni beztłuszczowej zachowując odstępy między placuszkami. Najlepiej studzić na kratce.
Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno. Doskonale sprawdzą się również w porze podwieczorku czy kolacji