Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymujemy w wyniku mielenia manioku. Może występować w postaci płatków, mąki lub niewielkich, białych kuleczek.
Sama tapioka nie ma smaku, ale dzięki ulubionym dodatkom można stworzyć bardzo smaczny deser, bezpieczny przede wszystkim dla osób na diecie bez glutenu i bez mleka. Do przygotowania puddingu możemy wykorzystywać mleko lub dowolny napój roślinny. U nas to było mleko owsiane 🙂
Ozdabiamy owocami, bakaliami. Takie danie jest świetną propozycją na podwieczorek ale również na śniadanie lub kolację. Przepisy z wykorzystaniem tapioki są lekkostrawne i pożywne.

A robi się bardzo prosto….
Składniki;
drobna tapioka ok 1/2 szklanki, 2-2,5 szklanki mleka, dodatek słodzący (ksylitol, erytrol, stewia itd)- ilość ok 2-3 łyżeczki. Więcej nie trzeba, szczególnie jeśli dodamy słodkie owoce 🙂
Dodatki: owoce, mus owocowy, bakalie, wiórki kokosowe itd
Przygotowanie;
Kuleczki z tapioki zalewamy mlekiem i moczymy średnio ok 1 godziny. Jeśli nie moczymy to będziemy dłużej gotować- czyli można też etap też pominąć. Gotujemy średnio ok 15-20 minut (taki czas w wersji z wcześniejszym moczeniem tapioki). Dodajemy w tym czasie substancje słodzącą. Można też dodać np wiórki kokosowe…dla miłośników bounty szczególnie polecam tą wersję 🙂
W czasie gotowania cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Gotujemy, aż do czasu jak będą szkliste kuleczki. Gdy tapioka będzie gotowa, pozostawiamy ją do wystygnięcia.
Następnie dekorujemy naszymi dodatkami. W wersji z kokosem szczególnie polecam zatrzeć gorzką czekoladę 😉
