Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  25 października 2019

Pudding z tapioki- delikatny deser, idealny dla małego alergika

by Gosia
Pudding z tapioki- delikatny deser, idealny dla małego alergika

Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymujemy w wyniku mielenia manioku. Może występować w postaci płatków, mąki lub niewielkich, białych kuleczek.

Sama tapioka nie ma smaku, ale dzięki ulubionym dodatkom można stworzyć bardzo smaczny deser, bezpieczny przede wszystkim dla osób na diecie bez glutenu i bez mleka. Do przygotowania puddingu możemy wykorzystywać mleko lub dowolny napój roślinny. U nas to było mleko owsiane 🙂

Ozdabiamy owocami, bakaliami. Takie danie jest świetną propozycją na podwieczorek ale również na śniadanie lub kolację. Przepisy z wykorzystaniem tapioki są lekkostrawne i pożywne.

A robi się bardzo prosto….

Składniki;

drobna tapioka ok 1/2 szklanki, 2-2,5 szklanki mleka, dodatek słodzący (ksylitol, erytrol, stewia itd)- ilość ok 2-3 łyżeczki. Więcej nie trzeba, szczególnie jeśli dodamy słodkie owoce 🙂

Dodatki: owoce, mus owocowy, bakalie, wiórki kokosowe itd

Przygotowanie;

Kuleczki z tapioki zalewamy mlekiem i moczymy średnio ok 1 godziny. Jeśli nie moczymy to będziemy dłużej gotować- czyli można też etap też pominąć. Gotujemy średnio ok 15-20 minut (taki czas w wersji z wcześniejszym moczeniem tapioki). Dodajemy w tym czasie substancje słodzącą. Można też dodać np wiórki kokosowe…dla miłośników bounty szczególnie polecam tą wersję 🙂

W czasie gotowania cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Gotujemy, aż do czasu jak będą szkliste kuleczki. Gdy tapioka będzie gotowa, pozostawiamy ją do wystygnięcia.

Następnie dekorujemy naszymi dodatkami. W wersji z kokosem szczególnie polecam zatrzeć gorzką czekoladę 😉

Nawigacja wpisu

Domowe mięciutkie placuszki jaglane- bez glutenu i bez mleka
Rozróżniajmy prawidłowe źródła cukru !

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019