Kto pamięta zapach drożdżowych wypieków z dziecięcych lat ? 🙂 ciasto drożdżowe z kruszonką czy w sezonie letnim jagodzianki ? Niezapomniany smak i kuszący zapach, który pozostaje na zawsze w pamięci, mimo upływu lat 🙂

Dzisiaj zapraszam Was na smaczne rogaliki drożdżowe z owocami, makiem i orzechami na mące pełnoziarnistej -ulubiony przysmak nie tylko na dziecięcym talerzu 🙂
Z pewnością to będzie zdrowsza alternatywa dla sklepowych rogali z czekoladą. Szybkie w wykonaniu, z dowolnym nadzieniem (powidła, owoce suszone,jabłka, gruszki, kostka gorzkiej czekolady).
Składniki: 25 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego, 125 g masła, 300 g mąki + mąka do podsypania- u nas pełnoziarnista (można również zrobić miks mąki pełnoziarnistej i innej ulubionej), jajko, 1 mała łyżeczka cukru, 1,5 łyżki ksylitolu lub innej sypkiej substancji słodzącej. Wybrany dodatek w ramach nadzienia; powidła, owoce, owoce suszone, kostka czekolady , Do posypania; mak lub miksowane orzechy

Przygotowanie; Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku (podgrzewamy wcześniej ale nie może być gorące), dodajemy łyżeczkę cukru- mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. W tym czasie szykujemy kolejne składniki- do miski wsypujemy mąkę , posiekane masło, jajko, rozczyn drożdży, ksylitol. Wyrabiamy ciasto mikserem lub tradycyjnie ugniatamy dokładnie w rękach.
Do dużej miski nalewamy zimnej wody i wrzucamy ciasto. Po pewnym czasie ( ok 40-50 minut) gdy zacznie ciasto rosnąć – unosi się do góry. W połowie tego czasu można sprawdzić czy ciasto nie przykleiło się do spodu miski (może się tak zdarzyć), ale potem ładnie wypływa do góry.
Kolejny krok to już tradycyjne szykowanie rogali; ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Wałkujemy każdą część na kształt koła, kroimy na 8 trójkątów. W podstawie trójkąta umieszczamy wybrane nadzienie i zwijamy lekko na końcu spłaszczając. Rogaliki można, ale nie trzeba, odłożyć na 15 minut pod przykryciem (ja przykrywam ciepłą ściereczką, która nagrzała się wcześniej w piekarniku) . Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i ozdabiamy makiem lub orzeszkami.

Pieczemy w temperaturze około 180 stopnie przez 20-25 minut, bez termoobiegu, góra- dół pieczenie.

Rogaliki bardzo szybko znikają 🙂 Świetnie sprawdzą się zarówno w porze podwieczorku ale również na drugie śniadanie czy w porze kolacji.