Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Dla dzieci, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  10 listopada 2020

Przepyszne drożdżowe rogaliki z makiem- udany wypiek !

by Gosia
Przepyszne drożdżowe rogaliki z makiem- udany wypiek !

Kto pamięta zapach drożdżowych wypieków z dziecięcych lat ? 🙂 ciasto drożdżowe z kruszonką czy w sezonie letnim jagodzianki ? Niezapomniany smak i kuszący zapach, który pozostaje na zawsze w pamięci, mimo upływu lat 🙂

Dzisiaj zapraszam Was na smaczne rogaliki drożdżowe z owocami, makiem i orzechami na mące pełnoziarnistej -ulubiony przysmak nie tylko na dziecięcym talerzu 🙂

Z pewnością to będzie zdrowsza alternatywa dla sklepowych rogali z czekoladą. Szybkie w wykonaniu, z dowolnym nadzieniem (powidła, owoce suszone,jabłka, gruszki, kostka gorzkiej czekolady).

Składniki: 25 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego, 125 g masła, 300 g mąki + mąka do podsypania- u nas pełnoziarnista (można również zrobić miks mąki pełnoziarnistej i innej ulubionej), jajko, 1 mała łyżeczka cukru, 1,5 łyżki ksylitolu lub innej sypkiej substancji słodzącej. Wybrany dodatek w ramach nadzienia; powidła, owoce, owoce suszone, kostka czekolady , Do posypania; mak lub miksowane orzechy

Przygotowanie; Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku (podgrzewamy wcześniej ale nie może być gorące), dodajemy łyżeczkę cukru- mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. W tym czasie szykujemy kolejne składniki- do miski wsypujemy mąkę , posiekane masło, jajko, rozczyn drożdży, ksylitol. Wyrabiamy ciasto mikserem lub tradycyjnie ugniatamy dokładnie w rękach.

Do dużej miski nalewamy zimnej wody i wrzucamy ciasto. Po pewnym czasie ( ok 40-50 minut) gdy zacznie ciasto rosnąć – unosi się do góry. W połowie tego czasu można sprawdzić czy ciasto nie przykleiło się do spodu miski (może się tak zdarzyć), ale potem ładnie wypływa do góry.

Kolejny krok to już tradycyjne szykowanie rogali; ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Wałkujemy każdą część na kształt koła, kroimy na 8 trójkątów. W podstawie trójkąta umieszczamy wybrane nadzienie i zwijamy lekko na końcu spłaszczając. Rogaliki można, ale nie trzeba, odłożyć na 15 minut pod przykryciem (ja przykrywam ciepłą ściereczką, która nagrzała się wcześniej w piekarniku) . Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i ozdabiamy makiem lub orzeszkami.

Pieczemy w temperaturze około 180 stopnie przez 20-25 minut, bez termoobiegu, góra- dół pieczenie.

Rogaliki bardzo szybko znikają 🙂 Świetnie sprawdzą się zarówno w porze podwieczorku ale również na drugie śniadanie czy w porze kolacji.

Nawigacja wpisu

Co na kolacje? – szybkie, pożywne placuszki z twarogiem
Mikołajkowe miodowe ciasteczka

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019