Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  13 czerwca 2020

Placuszki jajeczne z dodatkami + wersja na Thermomix

by Gosia
Placuszki jajeczne z dodatkami + wersja na Thermomix


Pomysł zrodził się z potrzeby chwili, pogoda za oknem sprzyja to szybka decyzja – jedziemy na wycieczkę!

Szybkie domowe dania na wynos okazują się wtedy bardzo pomocne, szczególnie, że gdy plenerze apetyt rośnie 🙂

Tym razem w koszyku piknikowym znalazły się placuszki na bazie jajek, z warzywami, z dodatkami, które mamy pod ręką (ser, wędlina, zioła).

Dzięki temu, że mają prosty skład, możemy podać już najmłodszym dzieciom.

Składniki; 2 jajka, mąka 3-4 łyżki lub więcej w razie gdy ciasto trzeba zagęścić. Mąka np owsiana, gryczana, ryżowa, pszenna pełnoziarnista , drobno pokrojone warzywa np papryka kolorowa, szczypiorek, kukurydza oraz ulubione dodatki, które mamy w domu np. ser żółty, wędlina, Feta, suszone pomidory, zioła, szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie; Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, wybrane dodatki (pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach). Przyprawiamy ziołami. Mieszamy łyżką. Dla osób dorosłych można dodać szczyptę soli, pieprzu. Smażymy na patelni beztłuszczowej.

WERSJA NA THERMOMIX

Składniki; 2 jajka, mąka 3-4 łyżki lub więcej w razie gdy ciasto trzeba zagęścić. Mąka np owsiana, gryczana, ryżowa, pszenna pełnoziarnista , drobno pokrojone warzywa np papryka kolorowa, szczypiorek, kukurydza oraz ulubione dodatki, które mamy w domu np. ser żółty, wędlina, Feta, suszone pomidory, zioła, szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie; Jajka mieszamy 30sek, obr 5. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej (15-20 sek, obr 4-5) warzywa, wybrane dodatki (pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach). Wielkość kawałków uzależniamy od wieku dziecka i umiejętności gryzienia. Przyprawiamy ziołami. Mieszamy łyżką. Dla osób dorosłych można dodać szczyptę soli, pieprzu. Smażymy na patelni beztłuszczowej.

Nawigacja wpisu

Sekret udanych wypieków bezglutenowych- do pobrania+ przepisy
Kluseczki serowo -owocowe

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019