Szybka przekąska po powrocie ze szkoły lub na ciepłą kolację ?
10 min i gotowe 🙂
Składniki: 200g mąki (u nas pełnoziarnista), 130 ml ciepłej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, pół łyżeczki proszku do pieczenia, oregano, sos pomidorowy ( np domowy z passaty pomidorowej), ulubione dodatki ( u nas mozarella, kolorowe pomidorki koktajlowe i szpinak), przyprawy ziołowe do pizzy
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski, mieszamy ręką aż do uzyskania elastycznego ciasta. Dzielimy ciasto na kilka porcji i każdą z nich wałkujemy w zależności od wielkości patelni i rozmiaru pizzy/pizzerek. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy jedynie odrobiną oliwy. Jak tylko patelnia sie nagrzeje przekładamy część ciasta. Czekamy, aż ciasto zrobi się twardsze. Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i przykrywamy patelnię na kilka minut. kontrolnie sprawdzamy czy składniki są już ciepłe, ser się rozpuszcza.