Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Wege  /  24 grudnia 2020

Pierwsze pierożki z suszoną śliwką – smaczne wsparcie na problemy z brzuszkiem

by Gosia
Pierwsze pierożki z suszoną śliwką – smaczne wsparcie na problemy z brzuszkiem

Pierogi- zdecydowanie jest to potrawa chętnie wybierana przez dzieci. Z różnym nadzienie na słodko lub wytrawnie, najczęściej przygotowywane na bazie białej mąki.

Aby wzbogacić to danie pod kątem odżywczym, a przy okazji korzystnie wpłynąć na perystaltykę jelit i profilaktykę zaparć, warto urozmaicić pierogowe menu o drożdżowe pierożki z suszoną śliwką. Skład jest bardzo prosty, również z możliwością wykorzystania u dzieci na diecie bezmlecznej, co pozwala wprowadzić podany przepis już u maluszka przed ukończeniem 1 roku.

Pierożki sprawdzą się zarówno w porze obiadowej lub w ramach podwieczorku.

PIEROGI DROŻDŻOWE Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Składniki: 3 szklanki mąki – u nas w proporcji 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 1 szklanka mąki orkiszowej), paczka suszonych drożdży, szczypta soli, łyżka cukru ,1 szklanka ciepłego/letnie mleka roślinnego lub krowiego, olej 1/3 szklanki oraz pokrojone suszone śliwki (najlepsze bezsiarkowe)

Przygotowanie: mąkę, drożdże, cukier, sól mieszam. Dodaję ciepłe lub letnie mleko. Nie może być gorące. Wyrabiam ciasto ok 5 minut. Dodaję olej i ponownie wyrabiam ciasto, ok 3-5 minut aż będzie bardziej elastyczne. Gotowe ciasto umieszczam w misce, ostawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wałkuję na cienki placek, wykrawam szklanką koło i dodaję na środek pokrojoną suszoną śliwkę lub inne owoce suszone np morele bezsiarkowe będące źródłem wapnia. Lepimy pierożki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

Gdy zostanie więcej ciasto lub chcemy odłożyć ciasto na kolejny dzień, można przechować część ciasta w lodówce.

Otrzymane ciasto jest świetną bazą również do przygotowania pierogów, pasztecików z innymi dodatkami w wersji wytrawnej. Przykładowo w okresie świątecznym ciasto sprawdzi się do wykonania pasztecików z kapustą i pieczarkami.

Smacznego 🙂

Nawigacja wpisu

Kruche pierożki serowe – na słodko lub wytrawnie
Pełnoziarniste krakersy – zdrowsze podjadanie :)

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019