Pierogi- zdecydowanie jest to potrawa chętnie wybierana przez dzieci. Z różnym nadzienie na słodko lub wytrawnie, najczęściej przygotowywane na bazie białej mąki.
Aby wzbogacić to danie pod kątem odżywczym, a przy okazji korzystnie wpłynąć na perystaltykę jelit i profilaktykę zaparć, warto urozmaicić pierogowe menu o drożdżowe pierożki z suszoną śliwką. Skład jest bardzo prosty, również z możliwością wykorzystania u dzieci na diecie bezmlecznej, co pozwala wprowadzić podany przepis już u maluszka przed ukończeniem 1 roku.
Pierożki sprawdzą się zarówno w porze obiadowej lub w ramach podwieczorku.
PIEROGI DROŻDŻOWE Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Składniki: 3 szklanki mąki – u nas w proporcji 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 1 szklanka mąki orkiszowej), paczka suszonych drożdży, szczypta soli, łyżka cukru ,1 szklanka ciepłego/letnie mleka roślinnego lub krowiego, olej 1/3 szklanki oraz pokrojone suszone śliwki (najlepsze bezsiarkowe)
Przygotowanie: mąkę, drożdże, cukier, sól mieszam. Dodaję ciepłe lub letnie mleko. Nie może być gorące. Wyrabiam ciasto ok 5 minut. Dodaję olej i ponownie wyrabiam ciasto, ok 3-5 minut aż będzie bardziej elastyczne. Gotowe ciasto umieszczam w misce, ostawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wałkuję na cienki placek, wykrawam szklanką koło i dodaję na środek pokrojoną suszoną śliwkę lub inne owoce suszone np morele bezsiarkowe będące źródłem wapnia. Lepimy pierożki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
Gdy zostanie więcej ciasto lub chcemy odłożyć ciasto na kolejny dzień, można przechować część ciasta w lodówce.
Otrzymane ciasto jest świetną bazą również do przygotowania pierogów, pasztecików z innymi dodatkami w wersji wytrawnej. Przykładowo w okresie świątecznym ciasto sprawdzi się do wykonania pasztecików z kapustą i pieczarkami.
Smacznego 🙂