Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy  /  21 grudnia 2020

Pierniczki czekoladowe last minute :)

by Gosia
Pierniczki czekoladowe last minute :)

Przygotowania do Świąt w wielu domach zaczynają się ze sporym wyprzedzeniem. Wydawać by się mogło, że tak tradycyjne wypieki, jak świąteczne pierniczki, również szykujemy dużo wcześniej. W praktyce jednak, czas za szybko mija i jak już zaplanujemy co trzeba przygotować na Święta okazuje się, że wszystko mamy przygotowane, tylko czasu brakuje 🙂

W naszym domu wypiekanie pierniczków stało się rodzinną tradycją. Z tego przepisami korzystamy co roku, zaczynając pieczenie już z początkiem grudnia, w oczekiwaniu na Mikołaja:). Jak się jednak z czasem okazuje, im bliżej Świąt tym mniej pierniczków 🙂

Są przepyszne i trudno się oprzeć 🙂 Więc taki przepis na ostatnią chwilę zawsze warto mieć 🙂

Składniki; 260 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej (można oczywiście też wykorzystać mąkę tradycyjną- pszenną) 100 ml miodu, 100 oleju rzepakowego, łyżka kakao, łyżeczka przyprawy do pierników ( bez cukru i mąki pszenne- warto czytać skład !) lub ulubionych przypraw np cynamonu, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie; mieszamy składniki płynne: miód, olej, jajka. Dodajemy kakao oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką. Ciasto wyjdzie dosyć lepkie. Takie powinno być ! W razie potrzeby podsypiemy mąkę na etapie wałkowania.

Gotowe ciasto przekładamy na blat, matę posypaną mąką i wałkujemy. W razie potrzeby podsypujemy mąki. Wycinamy ciasteczka i pieczemy w piekarniku 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy czy są gotowe. Mogą być lekko miękkie, zrobią się twardsze, gdy wystygną.

Smacznego !

Nawigacja wpisu

Jaglane Ferro Rocher
Kruche pierożki serowe – na słodko lub wytrawnie

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019