Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy  /  15 kwietnia 2023

Pianki marshmallows w wersji dla dzieci- zamieniamy sklepowe na domowe !

by Gosia
Pianki marshmallows w wersji dla dzieci- zamieniamy sklepowe na domowe !

Skład: syrop glukozowy, cukier, dekstroza, woda, stabilizator: sorbitol, żelatyna, aromat, barwnik: błękit patentowy V.

O ile dzieci rozumiem, że smerfy i słodki smak zachęcają do spożywania, to nas rodziców co przekonuje do kupowania? 🤔😔

W zależności od przekonań osób dorosłych, małe dziecko wcześniej czy później poznaje słodki smak sklepowych wyrobów. Nie ma oczywiście w tym nic złego…o ile po stronie rodzica pozostaje odpowiedzialność od kiedy, w jakim wieku i z jakimi produktami chce zapoznawać dziecko ze smakiem słodyczy.

Wiele weryfikuje oczywiście najbliższe otoczenie, w którym przebywa nasze dziecko, ale z drugiej strony pamiętajmy to my rodzice jesteśmy pierwszymi nauczycielami dla swoich dzieci i mamy tą wyjątkową okazję, aby na co dzień podkreślać co jest ważne i czym my się kierujemy, co wybieramy dla siebie, dla dzieci.

Jeśli pokazujemy dzieciom na co dzień, że na pierwszym miejscu są wyroby domowe- proste słodkie desery, czy jedynie słodycz znana z reklamy to już kształtujemy dziecięce nawyki żywieniowe.

Kolejna cenna lekcja, to rodzinne zakupy i wspólny wybór produktów na sklepowej półce, gdy naszę decyzje podejmujemy po zapoznaniu się ze składem.

Warto się zastanowić, gdy dziecko przybiega do nas w sklepie z wielkim uśmiechem i paczką kolorowych żelków, z kuszącym pytaniem „kupimy”? pytanie z naszej strony to szybciej „ile to kosztuje”czy „zobaczmy co to za produkt”……Niestety za cenę tej przyjemności częśto trzeba „zapłacić” – olbrzymią ilością cukru, który ląduje w dziecięcym żołądku.

W przypadku pianek marshmallows skład jest dla nas rodziców w pełni dostępny, podobnie jak innych produktów. Odszukajmy na opakowaniu i podejmimy decyzje co kupujemy, bo te wybory potem powielają nasze dzieci.

Gdy następnie w domu pada stwierdzenie „nie jedz tyle bo to niezdrowe”….to trudno się dziwić, że potem to „niezdrowe” kojarzy się najlepiej.

Skład: syrop glukozowy, cukier, dekstroza, woda, stabilizator: sorbitol, żelatyna, aromat, barwnik: błękit patentowy V.

Bądźmy czujni! W dzisiejszych czasach można wybrać lepiej.

Domowy zamiennik jest bardzo prosty w wykonaniu i wystarczy praktycznie dwa składniki, w tym woda 🙂

Próbujemy ? 🙂

Domowe pianki marshmallows;

🙂

PRZEPIS NR 1

Składniki: 1 szklanka jogurtu greckiego, ½ szklanki zblendowanych dowolnych owoców np. truskawek, jagód, mango, ½ szklanki dowolnego mleka, Agar agar, 1 łyżka miodu

Ssposób przygotowania: Owoce wymieszaj z jogurtem i miodem. Mleko podgrzej i rozpuść w nim agar zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.

Ilość agaru dostosuj do 2 szklanek płynu łącznie (jogurt, owoce, mleko) powiększając jego ilość w stosunku do przepisu z opakowania o 30%. Przykład: jeśli na 2 szklanki płynu (400 ml) należy dodać 1 łyżeczkę agaru, dodaj 1 i 1/3 łyżeczki. Mleko z agarem lekko przestudź, do masy jogurtowo-owocowej wlewaj po woli mleko z agarem dobrze mieszając. Tak przygotowaną masę wylej na płaską formę do ciasta wyłożoną folią i wstaw do lodówki do schłodzenia. Po około 2 godzinach możesz wyjąc masę z lodówki i pokroić pianki na dowolne kawałki. Do masy możesz także dodać owoce
sezonowe lub bakalie.

PRZEPIS NR 2

Składniki: 100ml gorącej wody, 1 galaretki ( u nas bez cukru) – W zależności od rodzaju galaretki tj koloru/smaku w takiej wersji otrzymamy pianki. Można więc wykonać pianki niebieskie, czerwone, fioletowe, Galaretki żółte lub bezbarwne (smak winogronowy)- wychodzą białe, idelane do wymieszania z tartą gorzką czekoladą.

Przygotowanie: Do gotującej się wody wsypuje suchą galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Gdy lekko przestygnie miksujmy na mozliwie wysokich obrotach do 15 minut, w zalezności od mocy miksera. Zauwazymy jak galaretka zmienia swoją konsystencje. Następnie przelewamy do małej foremki – wielkośc zalezy od tego czy chcemy wyższą czy niższą piankę. Wkładamy pojemnik do lodówki na kilka godzin lub na noc.

W zależności od preferencji smakowych można do pianki dodać różne bakalie lub owoce i potem kroić na mniejsze lub większe kawałki.

Smacznego 🙂

Nawigacja wpisu

Chętnie spróbujesz? czyli co niejadek widzi na talerzu
Kolory na talerzu niejadka- relacja z gabinetu terapeuty karmienia

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019