Szykujecie się na imprezowe spotkania a może lubicie pochrupać coś zdrowszego ?
Zapraszam na ekspresowe krakersy w wersji dla dzieci lub dorosłych na ostro …zjedzone do ostatniego okruszka 🙂
Jeśli ktoś ma wątpliwości czy warto zrobić domowe krakersy skoro można od razu kupić gotowe, zachęcam do zapoznania ze składem krakersów dostępnych w sklepie. Przykładowy zestaw popularnych krakersów
mąka pszenna, tłuszcze roślinne (kokosowy, palmowy) w zmiennych proporcjach, syrop glukozowy, serwatka w proszku (z mleka), cukier, emulgatory: lecytyny (z soi), E450, substancje spulchniające: E503, E500, sól
KRAKERSY DOMOWE
Składniki (na około 40 krakersów):• ¼ szklanki wody• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• ¼ szklanki oleju rzepakowego• 150 g mąki pełnoziarnistej• 1 łyżeczka soli himalajskiej• 4 łyżki sezamu• 2 łyżki maku• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W wersji dla dorosłych można dodać ostrzejsze przyprawy.
Przygotowanie:W misce mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy wodę i olej. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy (grubość około 3 mm) na stolnicy podsypanej mąką. Gdy wyjdą za suche,dodajemy odrobinę wody. Kroimy krakersy o pożądanym kształcie. Krakersy pieczemy w na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 175*C przez około 10-15 minut.
Wybieraj świadomie !