
Prosto z domowej piekarni…. zapraszam na pachnące, pieknie wyrośniete bułeczki, pączki z ulubionym nadzieniem 🙂
Podany przepis to jeden z tych propozycji, które podaje dzieciom w ramach żywienia zbiorowego w jadłospisach przedszkolnych. To co dzieci jedzą w przedszkolu jest szczególnie ważne, aby było prawidłowo dobrane do ich etapu rozwoju i potrzeb. W końcu, dzieci w przedszkolach, żłobkach spożywają posiłki, które zapewniają aż 75 % zapotrzebowania kalorycznego oraz na składniki odżywcze. Również w placówkach, podobnie jak w domu, kształtują swoje nawyki żywieniowe.
Spójrzcie na ten przepis, naprawdę tak niewiele potrzeba, aby nasze dzieci jadły zdrowo i smacznie ! najważniejsze jest nasza świadomość, chęć zmiany często naszych nawyków żywieniowych czy wręcz konsumenckich, na etapie zakupów.
Niestety ostatnie moje analizy jadłospisów w przedszkolach, złobkach pokazują, że nie zawsze jest tak dobrze, jak powinno być. W wielu przypadkach, dzięki czujności rodziców, wiele dobrych zmian udało się wprowadzić. Na wyróżienie zasługują z pewnością takiej miejsca, gdzie dzieci otrzymają bardzo wartościowe posiłki, odpowiednio skomponowane, w przyjazny dla dzieci sposób podane. Warto spojrzeć na codzienne menu swoich dzieci, zobaczyć czy podawane posiłki są im znane, dowiedzieć się, jaki kierunek żywienia przyjąć w domach rodzinnych, aby uczyć swoje pociechy od najmłodszych lat, w rodzinnej kuchni zdrowych smaków.
Bułeczki, pączki drożdżowe pełnoziarniste
Składniki: : 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej, 0,5 mąki pszennej, jajko ( wcześniej wyciągniete z lodówki, rozbełtane), 0,5 szklanki mleka ciepłego, ale nie gorącego. 2 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ksylitol, opakowanie drożdży instant
Ulubione nadzienie: konfitura, kostka czekolady, utarty ser biały, budyń domowy.

Przygotowanie:
- Mieszamy suche składniki w jednej misce.
- Dolewamy ciepłe mleko i rozbełtane jajko do nich jajko.
- Ucieramy chwilę i odstawiamy na ok godzine w ciepłe miesjce lub do piekarnika włączonego na 30-35 stopni.
- Gdy ciasto wyrośnie formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy dając nadzienie. Można dosypywać mąkę jesli ciasto się zbyt klei.
- Gotowe kulki przykrywamy ściereczką, odstawimy w ciepłe miejsce. Jeśli jest czas można nawet do godziny, u mnie najczęściej 30 minut bo już się nie możemy doczekać gdy się upieką 🙂
- Do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni wstawiamy nasze bułeczki, pączki. Pieczemy średnio15 minut
- Gotowe pączki można mrozić i również po lekkim odgrzaniu się częstować. Dzięki temu w porze śniadania możemy cieszyć się ciepłymi wypiekami.
