Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Dla dzieci, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  23 lutego 2022

Pełnoziarniste drożdżowe pączki, bułeczki pysznie nadziane

by Gosia
Pełnoziarniste drożdżowe pączki, bułeczki pysznie nadziane

Prosto z domowej piekarni…. zapraszam na pachnące, pieknie wyrośniete bułeczki, pączki z ulubionym nadzieniem 🙂

Podany przepis to jeden z tych propozycji, które podaje dzieciom w ramach żywienia zbiorowego w jadłospisach przedszkolnych. To co dzieci jedzą w przedszkolu jest szczególnie ważne, aby było prawidłowo dobrane do ich etapu rozwoju i potrzeb. W końcu, dzieci w przedszkolach, żłobkach spożywają posiłki, które zapewniają aż 75 % zapotrzebowania kalorycznego oraz na składniki odżywcze. Również w placówkach, podobnie jak w domu, kształtują swoje nawyki żywieniowe.

Spójrzcie na ten przepis, naprawdę tak niewiele potrzeba, aby nasze dzieci jadły zdrowo i smacznie ! najważniejsze jest nasza świadomość, chęć zmiany często naszych nawyków żywieniowych czy wręcz konsumenckich, na etapie zakupów.

Niestety ostatnie moje analizy jadłospisów w przedszkolach, złobkach pokazują, że nie zawsze jest tak dobrze, jak powinno być. W wielu przypadkach, dzięki czujności rodziców, wiele dobrych zmian udało się wprowadzić. Na wyróżienie zasługują z pewnością takiej miejsca, gdzie dzieci otrzymają bardzo wartościowe posiłki, odpowiednio skomponowane, w przyjazny dla dzieci sposób podane. Warto spojrzeć na codzienne menu swoich dzieci, zobaczyć czy podawane posiłki są im znane, dowiedzieć się, jaki kierunek żywienia przyjąć w domach rodzinnych, aby uczyć swoje pociechy od najmłodszych lat, w rodzinnej kuchni zdrowych smaków.

Bułeczki, pączki drożdżowe pełnoziarniste

Składniki: : 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej, 0,5 mąki pszennej, jajko ( wcześniej wyciągniete z lodówki, rozbełtane), 0,5 szklanki mleka ciepłego, ale nie gorącego. 2 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ksylitol, opakowanie drożdży instant
Ulubione nadzienie: konfitura, kostka czekolady, utarty ser biały, budyń domowy.


Przygotowanie:

  1. Mieszamy suche składniki w jednej misce.
  2. Dolewamy ciepłe mleko i rozbełtane jajko do nich jajko.
  3. Ucieramy chwilę i odstawiamy na ok godzine w ciepłe miesjce lub do piekarnika włączonego na 30-35 stopni.
  4. Gdy ciasto wyrośnie formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy dając nadzienie. Można dosypywać mąkę jesli ciasto się zbyt klei.
  5. Gotowe kulki przykrywamy ściereczką, odstawimy w ciepłe miejsce. Jeśli jest czas można nawet do godziny, u mnie najczęściej 30 minut bo już się nie możemy doczekać gdy się upieką 🙂
  6. Do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni wstawiamy nasze bułeczki, pączki. Pieczemy średnio15 minut
  7. Gotowe pączki można mrozić i również po lekkim odgrzaniu się częstować. Dzięki temu w porze śniadania możemy cieszyć się ciepłymi wypiekami.

Nawigacja wpisu

Bułeczki a’la pączki serowe, pieczone
Zapiekanka cukiniowa z serem mozarella/feta

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019