
Czy kanapka zawsze musi się kojarzyć z wędliną lub serem ? zdecydowanie NIE ! Smacznym i bardziej korzystnym dla zdrowia dodatkiem będą różnego rodzaju pasty domowe czy pasztety warzywne.
Lekkie, dietetyczne a przede wszystkim w przypadku dzieci, dają możliwość wprowadzenia wielu cennych składników, m.in roślinne białka (np fasola, soczewica, ciecierzyca) czy pestki dyni, słonecznika. Wybór jest olbrzymi !
Pasztet z soczewicy można wykorzystać w różnych daniach, nie tylko jako dodatek do kanapki. Przykładowo jako farsz do pierogów, czy podany w formie burgera.
PASZTET Z SOCZEWICY Z WARZYWAMI- bardzo szybki i prosty w wykonaniu.
Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 duże jajko ( zamiennik; dwie łyżki gotowanego w szklance wody przez 15 min. siemienia lnianego), pestki dyni ok 1/3 szklanki, olej rzepakowy. Ew bułka tarta, kasza manna lub amarantus ekspandowany (wersja bezglutenowa) do zagęszczenia masy w razie potrzeby
Dodatkowo można urozmaicić smak dodając np starte pieczarki lub suszone pomidory
Przyprawy; Podaję ilości podstawowe, warto indywidualnie jeszcze dobrać proporcje. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, słodka papryka 2 łyżeczki, ostra papryka 1 łyżeczka, ew dodatek papryki wędzonej, sól, pieprz, szczypta tymianku, łyżeczka majeranku
Przygotowanie; Soczewicę opłukujemy i gotujemy na gęsto. W tym czasie warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę drobno kroimy. Warzywa dusimy w dodatkiem oleju na patelni. Olej wpłynie na konsystencje i ułatwi rozsmarowanie pasztety. Gdy soczewica i warzywa wystygną, mieszamy we wspólnej misce i dodajemy jajko. Przyprawiamy, mieszamy, dodajemy pestki dyni (można lekko je wcześniej rozdrobnić). Ponownie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą lub np amarantus ekspandowany.

Przekładamy do formy keksówki lub foremek jednorazowych aluminiowych. Z wierzchu możemy posypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego do 190- 200 stopni piekarnika, pieczemy około 40 minut do 60 minut. Warto co jakiś czas sprawdzać czy wierzch już się przyrumienił. Dokładny czas pieczenia zależy od naszego piekarnika 🙂 Studzimy i najlepszy, aromatyczny pasztet gotowy !
Smacznego !