Szybki, prosty wypiek. Zaledwie kilka składników. Wsypujesz, miksujesz i gotowe 🙂 W okresie letnim najczęściej spożywany w porze podwieczorku, ale również świetnie sprawdzi się jako zapiekana owsianka na słodsze śniadania lub pożywna przekąska na pikniki.
Dzięki prostym i zdrowym składnikom jest to smaczny sposób na rodzinne wypieki.
To moje ulubione ciasto, gdy pojawiają się niespodziewani goście, szczególnie, gdy w towarzystwie są małe dzieci. Ciasto słodzone bananem, na płatkach owsianych z dodawanymi dodatkami smakowymi. U mnie masło orzechowe lub zmiskowane orzechy, ale równie dobrze można zastosować np. wiórki kokosowe.
Dla miłośników szczególnie słodkich smaków można dodać również odrobinę słodziwa np. ksylitolu.
Składniki: banan, jajko, pół szklanki mleka lub napoju roślinnego, szklanka płatków owsianych lub miks płatków owsianych i np. jaglanych płatków, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dodatek masła orzechowego lub orzechów ( około 1-1,5 łyżki), owoce dowolne, ew. dodatek ksylitolu lub cukru.
Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Najlepiej w mikserze z ostrzem tzw żyrafą. Część owoców dodajemy do środka, część wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto przelewamy do ceramicznej foremki, foremek na babeczki lub do małej blaszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 185-190 stopni, przez minimum 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Można spożywać na ciepło lub na zimno.