Szukacie szybkich, zdrowych i łatwych do zrobienia przepisów dla całej rodziny to zapraszam na pyszne ciasteczka z płatków naturalnych.
CIASTECZKA PIECZONE OWSIANO- JAGLANE
• 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych i jaglanych (można użyć dowolnych płatków, im większą różnorodność w naszej diecie tym lepiej lub tylko bezglutenowych!)
• garść ulubionych owoców suszonych (np. morele, figi- źródło wapnia, śliwki suszone- pomoc przy zaparciach)
• garść ulubionych pestek, nasion i orzechów
• 1 jajko
• 1/2 jabłka lub gruszki
• ew 1 łyżka oleju, np. kokosowego
• woda do namoczenia płatków
Płatki zalewam wodą i odstawiam na kilka minut do namoczenia. Odlewam wodę i dodaję pozostałe składniki. Blenduję pozostawiając wyczuwalne grudki. Wykładam ciasto łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia. Piekę ok 15 minut w 180 stopniach bez termoobiegu lub do czasu aż się zarumienią.
UWAGA! Szybko znikają !
