Przepis na jesień ?
Zdecydowanie owoce pod kruszonką, pachnące cynamonem, z bakaliami..
Smaki dzieciństwa…. w zupełnie nowej odsłonie 😉

Klasyczny przepis na kruszonkę to masło, mąka i cukier.
Po moich modyfikacjach kruszonka jest bez cukru, bez mąki i bez masła …zdrowsza alternatywa również na diecie eliminacyjnej
Składniki: 3 łyżki płatków owsianych ( lub płatki jaglane, owsiane bezglutenowe, gryczane), 10 sztuk daktyli lub pół szklanki rodzynek, orzechy zmiksowane, ew, wiórki kokosowe- jeśli ktoś lubi, 2 łyżki masła orzechowego 100% lub olej kokosowy)
Przygotowanie; Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli wyjdzie zbyt sucha konsystencja dodajemy więcej masła orzechowego, jeśli zbyt mokra – dodajemy odpowiednio więcej płatków.
Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Jeśli jest więcej kruszonki możliwe, że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia.




Zmiksowane płatki, wiórki zastąpią mąkę, masło orzechowe to odpowiednik masła a słodkie bakalie daktyle, rodzinki zapewnia naturalna słodycz.
Pięknie pachnie i dobrze smakuje.
Warto spróbować 🙂