Smaki mojego dzieciństwa 🙂
Owoce pod kruszonką to łatwy w przygotowaniu, pyszny deser ! do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników więc polecam szczególnie na szybki podwieczorek lub gdy mamy nadmiar dojrzałych owoców. Tym razem z myślą o dzieciach na diecie bezmlecznej przesyłam sprawdzony przepis na orzechową kruszonkę bez mleka i cukru !

Składniki:
40 g mąki ( u nas pełnoziarnista, można też wykorzystać mąkę bezglutenową) + mąka orzechowa lub zmiksowane orzechy (ok 10-20 g), 3 łyżki oleju roślinnego, erytrol 25 g ( lub inne słodziwo jakie stosujemy), dowolne owoce świeże lub mrożone, ulubione dodatki do posypania owoców np pestki słonecznika, orzechy, seza.
W wersji z jabłkami polecam do kruszonki dodać cynamon- powstanie szybka wersja szarlotki 🙂
Przygotowanie:
Foremkę do zapiekania dużą lub pojedyncze kokilki smarujemy lekko masłem lub olejem. Układamy pokrojone owoce. Na owoce dajemy swoje dodatki.

Składniki na kruszonkę mieszamy, ucieramy w palcach, aż powstaną grudki i posypujemy owoce. Pieczemy ok 20-25 min w 180 stopniach.