Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  24 kwietnia 2020

OMLET SZARLOTKOWY -bezglutenowy, nadziewany jabłkami

by Gosia
OMLET SZARLOTKOWY -bezglutenowy, nadziewany jabłkami

Tradycyjny omlet to jajka, mąka, mleko…. ale to nie oznacza, że nic nie można już z tym zrobić 🙂

Wręcz przeciwnie ! Do takiej podstawowej wersji warto dokładać różnorodne składniki, za każdym razem uzyskując inny smak.

Tym razem wykorzystałam mąki bezglutenowe (gryczaną i kokosową) a do ciasta dodałam starte jabłko z cynamonem.

Już sam zapach skusi każdego ! a dodatek jabłka sprawia, że omlet jest wilgotny w środku.

Składniki

1 duże jajko, mąką ok 50 gram ( u mnie miks gryczana i kokosowa), 1 łyżeczka sody, mleko roślinne lub krowie ok 60 – 80 ml (ilość dobieramy odpowiednio do konsystencji ciasta, wszystko zależy do wielkości jajka), jabłko, cynamon, ew cukier, stewia, erytrol lub ksylitol.

Przygotowanie;

Zaczynamy od jajka, które kilka minut ubijamy mikserem aż do uzyskania puszystej, kremowej masy. Następnie dodajmy mąkę ( ja nie przesiewałam), sodę oraz mleko. Ponownie miksujemy. Jabłko ścieramy na grubych oczkach, mieszamy z cynamonem wymieszanym np z cukrem.

Starte jabłko dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Jeżeli jabłko było bardziej soczyste i masa zrobiła się zbyt rzadka dodajemy trochę mąki. Najczęściej do zagęszczania używam amarantus ekspandowany.

Im więcej zdrowych dodatków tym lepiej 🙂

Smażymy pod przykryciem, z obu stron na patelni teflonowej na oleju kokosowym, maśle klarowanym lub beztłuszczowo.

Omlet można podać już u najmłodszych dzieci, na etapie rozszerzania diety szczególnie sprawdza się przy metodzie BLW, pokrojony na kawałki.

Nawigacja wpisu

Gdy przedszkolak nie chce jeść- szkolenie dla nauczycieli, ON – LINE
Omlet biszkoptowy- wyjątkowo lekki i puszysty

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019