
Tradycyjny omlet to jajka, mąka, mleko…. ale to nie oznacza, że nic nie można już z tym zrobić 🙂
Wręcz przeciwnie ! Do takiej podstawowej wersji warto dokładać różnorodne składniki, za każdym razem uzyskując inny smak.
Tym razem wykorzystałam mąki bezglutenowe (gryczaną i kokosową) a do ciasta dodałam starte jabłko z cynamonem.
Już sam zapach skusi każdego ! a dodatek jabłka sprawia, że omlet jest wilgotny w środku.
Składniki
1 duże jajko, mąką ok 50 gram ( u mnie miks gryczana i kokosowa), 1 łyżeczka sody, mleko roślinne lub krowie ok 60 – 80 ml (ilość dobieramy odpowiednio do konsystencji ciasta, wszystko zależy do wielkości jajka), jabłko, cynamon, ew cukier, stewia, erytrol lub ksylitol.
Przygotowanie;
Zaczynamy od jajka, które kilka minut ubijamy mikserem aż do uzyskania puszystej, kremowej masy. Następnie dodajmy mąkę ( ja nie przesiewałam), sodę oraz mleko. Ponownie miksujemy. Jabłko ścieramy na grubych oczkach, mieszamy z cynamonem wymieszanym np z cukrem.
Starte jabłko dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Jeżeli jabłko było bardziej soczyste i masa zrobiła się zbyt rzadka dodajemy trochę mąki. Najczęściej do zagęszczania używam amarantus ekspandowany.
Im więcej zdrowych dodatków tym lepiej 🙂
Smażymy pod przykryciem, z obu stron na patelni teflonowej na oleju kokosowym, maśle klarowanym lub beztłuszczowo.
Omlet można podać już u najmłodszych dzieci, na etapie rozszerzania diety szczególnie sprawdza się przy metodzie BLW, pokrojony na kawałki.