
Lekki, puszysty, bardzo delikatny i co ważne prosty i szybki w przygotowaniu.
Na śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Składniki
1 duże jajko, mąką ok 50 gram ( u mnie mąka pełnoziarnista pszenna, można zamienić na bezglutenową ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody, mleko roślinne lub krowie ok 60 – 80 ml (ilość dobieramy odpowiednio do konsystencji ciasta, wszystko zależy do wielkości jajka), ew dojrzały banan- jeśli ktoś lubi bardziej słodsze omlety np w porze podwieczorku
Przygotowanie:
Jajko, kilka minut ubijamy mikserem, aż do uzyskania puszystej, kremowej masy. Następnie dodajmy mąkę ( ja nie przesiewałam), proszek do pieczenia oraz mleko. Na tym etapie również możemy dodać pokrojonego banana i ponownie miksujemy.
Smażymy na patelni teflonowej, na oleju kokosowym , maśle klarowanym lub beztłuszczowo ( w tej wersji dodaję odrobinę oleju do masy jajecznej prze smażeniem)
Smażymy pod przykryciem kilka minut, gdy spód już będzie upieczony przewracamy omlet na drugą stronę.
Omlet można dodatkowo urozmaicić dodając np zmielone orzechy razem z mąką.