Nie każdy lubi owsianki ale płatki orkiszowe czy owsiane, w formie placuszków to już zupełnie inna sprawa, trudno odmówić 😉
Tym razem w ramach naszych eksperymentów kulinarnych powstały placuszki z namoczonych w mleku płatków orkiszowych, z owocami i z suszoną morelą.
Polecane warianty smakowe;
jabłko+ cynamon
wiórki kokosowe+ tarta gorzka czekolada
mak+ skórka pomarańczowa

Największa radość gotowania… Wspólne przygotowania, wysoka wartość odżywcza posiłku i to spojrzenie… są pyszne! 🙂
Składniki i przygotowanie trochę na „oko” ale wg poniższych zasad sukces i smak gwarantowany 🙂
Składniki;
płatki naturalne (u nas orkiszowe),
mleko tradycyjne lub roślinne ( u nas migdałowe)- ilość taka aby zalać płatki ok 3 cm ponad poziom płatków,
suszone owoce ( u nas morele bezsiarkowe) – kilka sztuk ok 3-4- dla słodkiego smaku,
mąka ulubiona ( u nas migdałowa, kukurydziana) – do zagęszczenia kilka łyżek aby uzyskać gęstą masę,
jajko,
1 łyżkę oleju (rzepakowy lub kokosowy)
Przygotowanie;
Płatki zalewamy zimnym mlekiem, do poziomu ok 3 cm powyżej płatków
Suszone morele zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na ok 15-20 minut.

Po tym czasie namoczone morele (bez wody), miksujemy, dodajemy namoczone płatki z mlekiem, jajko, ulubione dodatki smakowe (opcje jw), łyżkę oleju rzepakowego. Miksujemy. Dodajemy mąkę w takiej ilości aby uzyskać gęstą masę do nakładania na patelnie. Smażymy beztłuszczowo.
SMACZNEGO!!!

A jaki Wy macie pomysł na wykorzystanie płatków naturalnych?
Chętnie skorzystam 🙂