NALEŚNIKI- dla wielu dzieci to ulubiony przysmak. Często spożywane są nie tylko w porze obiadu, ale również na śniadanie czy podwieczorek. Warto sprawdzić różne wersje smakowe, z różnymi dodatkami czy składnikami. Na moim blogu czekają również na Was tradycyjne naleśniki czekoladowe 🙂 https://jedzzglowa.pl/przepisy/czekoladowe-nalesniki-z-kokosowym-serkiem-i-malinami/
Naleśniki są tym ciekawym daniem, że można przygotować w każdej wersji z myślą również o małych alergikach i ich wyjątkowych potrzebach. Poniżej przedstawiam taki przykładowy przepis z jadłospisu moich małych pacjentów.
Składniki: 6-7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej – gotowałam kasze na wodzie, pół szklanki mleka roślinnego ( można dobrać smak wg potrzeby diety eliminacyjnej lub dla urozmaicenia smaku naleśnika), 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki oleju, ew jajko ( nie jest konieczne).
Można również dodać do ciasta trochę maku – dla dzieci powstaną „naleśniki w piegi” a dla nas to zawsze większa wartość odżywcza zwykłego placka 😉
Przygotowanie; banalnie proste 🙂 Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli jest zbyt rzadkie ciasto – można zagęścić kaszą lub mąką kukurydzianą – ja tak zrobiłam, aby nabrały innej barwy. Jeśli wyjdzie zbyt gęste – dodajemy więcej mleka lub wody. Smażymy na patelni do beztłuszczowego smażenia, przed pierwszym naleśnikiem lekko można jeszcze natłuścić pędzelkiem patelnie.
Naleśniki najlepiej smakują w dniu wykonania.
Smacznego 🙂