Ulubione danie Twojego dziecka?
PODWIECZOREK ? 🙂
…z takim składem możesz podać również na śniadanie lub kolację 🙂
Pankejki z sezamem, przekładane domowym bezcukrowyn dżemem morelowym, w smacznym towarzystwie malin i migdałów 🙂
…w dziecięcym tłumaczeniu naleśniki z dżemem 😉
SKŁADNIKI w temperaturze pokojowej 🙂
1 szklanka mąki ryżowej lub orkiszowej, 1 szklanka maślanki, 1 jajko
1 łyżka ksylitolu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody, 1/2-1/4 łyżeczki soli, sezam do smaku
PRZYGOTOWANIE
Maślankę i jajka dokładnie mieszam mikserem. Dodaję mąkę (można przesiać) z dodatkiem soli, ksylitolu, sezamu. Mieszam. Na koniec dodaję sodę i bardzo dokładnie kilka minut miksuję.
Ciasto odstawiam na kilka minut.
Smażę na patelni, przed pierwszym placuszkiem daje tylko odrobinę oleju (rozprowadzam pędzelkiem)
DŻEM MORELOWY bez cukru zrobiłam poprzez JANGINIZACJĘ
która polega na duszeniu owoców, warzyw we własnym soku z odrobinę soli, najlepiej morskiej, himalajskiej.. Dodatek soli sprawia, że z owoców wytrąca się naturalny cukier, puszczają więcej soku, zachowają naturalny kolor
Na 2-3 kg moreli przypada 1/4-1/2 łyżeczki soli himalajskiej. Postawiam na małym ogniu (na początek można dodać odrobinę wody). Duszę ok. 20-60 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką lub potrząsając garnkiem, aż do momentu, gdy owoce się rozpadną.
