Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy  /  4 grudnia 2020

Mikołajkowe miodowe ciasteczka

by Gosia
Mikołajkowe miodowe ciasteczka

Sezon świątecznych wypieków uważam za otwarty 🙂

Kruche miodowe ciasteczka z cynamonem to idealna propozycja dla wyjątkowych gości – w związku z tym, nie mogło ich zabraknąć również podczas przygotowań na spotkanie z Mikołajem 🙂

Są naprawdę przepyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu, lekko maślane i do tego obłędnie pachną już w trakcie pieczenia. To jedne z naszych ulubionych ciasteczek, które za każdym razem urozmaicamy innymi dodatkami. Tym razem w świątecznym klimacie dodałam cynamon i imbir.

Przygotowanie tych ciasteczek nie byłoby tak wyjątkowe, gdyby nie fakt, że zawsze szykujemy je wspólnie z dzieckiem 🙂

Składniki
1 szklanka mąki np. pełnoziarnistej + do podsypywania, ⅓ szklanki ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu, ⅓ łyżeczki imbiru w proszku , kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka miodu, 50g masła (masło najlepiej wyciągnąć około godzinę wcześniej z lodówki)
Papier do pieczenia

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao tj. mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać łyżką mąki gdyby było zbyt klejące podczas wyrabiania czy wałkowania).
Odkładamy 1/3 ciasta i dodajemy do tego ciasta łyżeczkę kakao lub więcej, aż do uzyskania brązowego ciasta.
Z ciasta jasnego, rozwałkowanego, wykrawamy szklanką koła. Następnie małą foremką wyciskamy w środkowej części wybrany wzór np. gwiazdki i odkładamy na blachę.

Z ciasta brązowego wykrawamy foremkami wybrany wzór np. gwiazdki (foremka ta sama, która była wykorzystana w części ciasta jasnego). Ciemne gwiazdki umieszczamy w środkowej części koła i delikatnie łączymy w całość.
Ciasteczko odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyciągamy, gdy będą już zarumienione. .Początkowo mogą być bardziej miękkie, gdy stygną zrobią się bardziej twarde.

Nawigacja wpisu

Przepyszne drożdżowe rogaliki z makiem- udany wypiek !
Smaki jesieni- drożdżowe racuszki z dynią i owocami

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019