Mazurek to zdecydowanie najbardziej tradycyjny wypiek na Świątecznym stole.
Mimo, że przepisów na świąteczne mazurki jest wiele, warto wybrać taki, który połączy niezapomniany smak, tradycję i równocześnie będzie zdrowszą, lżejszą wersją wśród świątecznych smakołyków.
Mazurek daktylowy
Spód: 1,5 szklanki mąki orkiszowej• 2 łyżki jogurtu naturalnego• 1 jajko• kilka kropli ekstraktu z pomarańczy• opcjonalnie do ozdoby: dowolne suszone owoce(np. morele, rodzynki, żurawina), płatki migdałowe, sezam
Masa daktylowa: 1 opakowanie daktyli (150 g)• 200 ml śmietanki z mleczka kokosowego• 3 łyżki masła orzechowego• 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z jajkiem, jogurtem naturalnym oraz ekstraktem z pomarańczy. Wszystkie składniki zagnieść na ciasto, uformować kulkę i włożyć do lodówki na około pół godziny. Daktyle namoczyć we wrzątku (odstawić na około pół godziny). Następnie zblendować ze śmietanką kokosową, masłem orzechowym i kakao na jednolitą masę. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na blachę i ponakłuwać widelcem. Przed włożeniem do piekarnika ciasto obciążyć fasolą. Piec w temperaturze 180C przez 15-20 minut. Na przestudzone ciasto wyłożyć masę daktylową. Opcjonalnie ozdobić bakaliami.