Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  7 czerwca 2020

Marchewkowe placuszki idealne na śniadanie i podwieczorek

by Gosia
Marchewkowe placuszki idealne na śniadanie i podwieczorek

Nie macie pomysłu jaki posiłek przygotować dla dziecka ? Na ratunek przychodzą placuszki z marchewką !

Są przepyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu. Praktycznie wystarczą nawet dwa składniki (banan i marchewka), aby posiłek był gotowy 🙂 Przepis powstał zupełnie spontanicznie, gdy został samotny banan 🙂

Z czasem zaczęłam przepis udoskonalać więc dzielę się z Wami kilkoma wersjami 🙂

  1. Placuszki marchewkowo-bananowe (dwa składniki + cynamon 🙂
  2. Placuszki marchewkowe na słodko z maślanką
  3. Placuszki marchewkowe bez banana

Poniżej wersja również na Thermomiks

PIERWSZY PRZYSMAK 🙂 PLACUSZKI MARCHEWKOWE DWUSKŁADNIKOWE

Składniki; banan, mała surowa marchewka, cynamon

Przygotowanie; banana ugniatamy widelcem, marchewkę ścieramy. Mieszamy. Jeśli maluszek dobrze toleruje cynamon, to dodajemy odrobinę dla smaku. W przypadku gdy banan był zbyt duży i masa okaże się lekko lejąca proszę zagęścić np amarantusem ekspandowanym ( do kupienia np w Rossmanie, wersja bez dodatków), kleikiem ryżowym, mąka, kasza manną.

Pieczemy np w foremkach silikonowych lub smażymy beztłuszczowo (tylko przed pierwszym smażeniem smarujemy pędzelkiem niewielką ilość oleju)

PLACUSZKI MARCHEWKOWE NA SŁODKO Z MAŚLANKĄ

Składniki; duża marchewka, duży banan, jajko, 150 ml maślanki 4-5 łyżek mąki orkiszkowej lub pełnoziarnistej, ew ryżowa, gryczana, pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody, Oczywiście mąki można też mieszać- tak będzie najlepiej 🙂 W wersji „na bogato ” 🙂 można dodać sezam, zmiksowane orzechy. Każdy dodatek podniesie wartość odżywczą.

Przygotowanie; banana miksujemy z marchewką. Jeśli nasz sprzęt ma mniejszą moc można wcześniej zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy i smażymy beztłuszczowo (tylko przed pierwszym smażeniem smarujemy pędzelkiem niewielką ilość oleju)

WERSJA NA THERMOMIKS

Przygotowanie; banana miksujemy z marchewką- obroty 10/8 sek. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy – obroty 5/15sek. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodajemy maślankę, jeśli zbyt płynne dodajemy mąkę lub zagęszczamy np przed dodatek amarantusa ekspandowanego (do kupienia np w Rossmanie, wersja bez dodatków). Smażymy beztłuszczowo (tylko przed pierwszym smażeniem smarujemy pędzelkiem niewielką ilość oleju)

PLACUSZKI MARCHEWKOWE BEZ BANANA

Składniki; marchewka duża, jajko, 1-1,5 łyżki mąki np orkiszowej, pełnoziarnistej, jajko, nasiona chia, substancja słodząca do smaku no erytrol. Warto przepis urozmaicać różnymi dodatkami np sezam, mak, wiórki kokosowe, zmiksowane orzechy.

Przygotowanie; marchewkę ścieramy, dodajmy wszystkie składniki i mieszamy. Jeśli konsystencja wyszła zbyt lejąca zagęszczamy np mąką lub amarantusem ekspandowanym (do kupienia np w Rossmanie, wersja bez dodatków). Smażymy beztłuszczowo (tylko przed pierwszym smażeniem smarujemy pędzelkiem niewielką ilość oleju)

Dajcie znać która wersja najbardziej Wam smakowała 🙂

Nawigacja wpisu

DESER JOGURTOWY TO NIE TO SAMO CO JOGURT !
JAK PRZEŁAMAĆ OPÓR DZIECI PRZED JEDZENIEM WARZYW ? z wizytą w Dzień Dobry TVN

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

1 comment

  • Różanecznik
    10 września 2020

    Zrobiłam wersję z maślanką. Wyszły smaczne i słodkie, tylko wymagały większej ilości mąki. Dodałam też ziemniaczaną.

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019