Pyszny, czekoladowo-orzechowy deser monte …to kolejny przykład jak szybko i łatwo można samodzielnie przygotować pożywny deser dla małego łasucha 🙂

Tym razem wykorzystałam tradycyjną kaszę manną, którą najczęściej kojarzymy z okresu dzieciństwa w zupie mlecznej, a tymczasem kasza manna to podstawowy składnik wielu deserów, ciast. Dla osób na diecie bezglutenowej deser można przygotować również na bazie kaszy jaglanej lub tapioki.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy kaszę manną ugotować na gęsto na mleku ( krowim lub roślinnym), dodać laskę wanilii do gotującego się mleka i podzielić na dwie części. Jasną – waniliową i ciemną- czekoladową z dodatkiem naturalnego kakao.
Bardzo smaczny deser zarówno w wersji na ciepło i na zimno.
Składniki
1 szklanka mleka (krowie lub roślinne), ok 6-8 łyżek kaszy manny, ew laska wanilii, 1 duża łyżeczka kakao, zmiksowane na mąkę orzechy lub w razie alergii wiórki kokosowe.
Można również wykorzystać masło orzechowe 100% (bez cukru i oleju palmowego). Polecam wegańskie masło orzechowe 100% z Biedronki.
Przygotowanie
Kaszę gotujemy na gęsto na mleku. W razie potrzeby dosypujemy taką ilość kaszy, aby uzyskać konsystencje gęstego kremu. Jeżeli lubimy smak waniliowy do gotującego się mleka wrzucamy laskę wanilii.
Oczywiście można też dodać cukier lub cukier waniliowy. Można tylko pytanie po co ?!….w diecie szczególnie małego dziecka zadbajmy o naturalny słodki smak. Nie ma potrzeby dosładzania. W razie potrzeby można dodać łyżeczkę miodu, gdy kasza już ostygnie.
Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części.
Do jednej porcji masy dodajemy kakao naturalne gorzkie, zmiksowane orzechy, ew miód. Mieszamy dokładnie. Jasną masę przekładam do naczynia, na to wylewam czekoladowo-orzechową warstwę i gotowe !

Smacznego !