Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  1 maja 2020

M jak MONTE :)

by Gosia
M jak MONTE :)

Pyszny, czekoladowo-orzechowy deser monte …to kolejny przykład jak szybko i łatwo można samodzielnie przygotować pożywny deser dla małego łasucha 🙂

Tym razem wykorzystałam tradycyjną kaszę manną, którą najczęściej kojarzymy z okresu dzieciństwa w zupie mlecznej, a tymczasem kasza manna to podstawowy składnik wielu deserów, ciast. Dla osób na diecie bezglutenowej deser można przygotować również na bazie kaszy jaglanej lub tapioki.

Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy kaszę manną ugotować na gęsto na mleku ( krowim lub roślinnym), dodać laskę wanilii do gotującego się mleka i podzielić na dwie części. Jasną – waniliową i ciemną- czekoladową z dodatkiem naturalnego kakao.

Bardzo smaczny deser zarówno w wersji na ciepło i na zimno.

Składniki

1 szklanka mleka (krowie lub roślinne), ok 6-8 łyżek kaszy manny, ew laska wanilii, 1 duża łyżeczka kakao, zmiksowane na mąkę orzechy lub w razie alergii wiórki kokosowe.

Można również wykorzystać masło orzechowe 100% (bez cukru i oleju palmowego). Polecam wegańskie masło orzechowe 100% z Biedronki.

Przygotowanie

Kaszę gotujemy na gęsto na mleku. W razie potrzeby dosypujemy taką ilość kaszy, aby uzyskać konsystencje gęstego kremu. Jeżeli lubimy smak waniliowy do gotującego się mleka wrzucamy laskę wanilii.

Oczywiście można też dodać cukier lub cukier waniliowy. Można tylko pytanie po co ?!….w diecie szczególnie małego dziecka zadbajmy o naturalny słodki smak. Nie ma potrzeby dosładzania. W razie potrzeby można dodać łyżeczkę miodu, gdy kasza już ostygnie.

Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części.

Do jednej porcji masy dodajemy kakao naturalne gorzkie, zmiksowane orzechy, ew miód. Mieszamy dokładnie. Jasną masę przekładam do naczynia, na to wylewam czekoladowo-orzechową warstwę i gotowe !

Smacznego !

Nawigacja wpisu

Jak bezpiecznie rozszerzać dietę u niemowląt?przewodnik dla mam, ON LINE
„Prawidłowe odżywianie małego alergika” – już 07.06.2020, spotkanie on line

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019