Gdy temperatury na oknem są co raz wyższe, mamy dużo mniejszy apetyt na posiłki czy chęć na gotowanie. Tak samo jak my, również dzieci reagują na wysoką temperaturę, dlatego warto odpuścić z tradycyjnymi obiadami i nie wołać na ciepłą zupę 🙂
Im lżej tym lepiej dla naszego samopoczucia. Najważniejsze, aby zachować regularność i dostosować rodzaj potraw do pory dnia. Nie jest dobrym rozwiązaniem, aby w porach posiłków, zajadać się owocami czy orzeźwiającymi lodami. Potrzeby żywieniowe organizmu są niezmienne, niezależne od temperatur. Szukamy dobrych źródeł energii, witamin, wapnia czy białka. Korzystając z lokalnych i sezonowych produktów naprawdę można wyczarować fantastyczne potrawy i poszerzyć repertuar domowych dań dla całej rodziny.

Skoro ma być być sezonowo, smacznie i zdrowo to zapraszam na KOTLECIKI Z CUKINII Z SEREM FETA 🙂
Składniki; cukinia ok 700 g, ser feta 150-200 g, koperek (ilość tak jak lubimy, u nas był pęczek 🙂 cebula jedna średnia biała lub czerwona, jajko (nie jest konieczne użycie jajka), do zagęszczania kasza manna amarantus (dieta bezglutenowa) lub w tradycyjnej wersji bułka tarta lub mąka, ulubione przyprawy m.in suszone pomidory lub sezam, pieprz, sól
Przygotowanie; Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bardzo lekko posolić, odstawić na 1-2 godziny, aż puści wodę. Ser drobno pokroić lub zetrzeć tarce, koperek posiekać. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i przyprawami. Dodawać kaszę manną lub amarantus w takiej ilości aby można było formować kotleciki.

Smażymy na patelni beztłuszczowej, ew można zapiec. Dobrze smakują w towarzystwie dipu czosnkowego lub na zimno, świetnie nadają się również jako przekąska do lunchboxu czy na piknik.
Są bardzo delikatne więc dla dzieci idealne ! Zawsze to zdrowsza odmiana dla tradycyjnego kotleta 🙂
