Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy  /  22 grudnia 2020

Kruche pierożki serowe – na słodko lub wytrawnie

by Gosia
Kruche pierożki serowe – na słodko lub wytrawnie

Jedno ciasto, kilka zastosować. Takie wypieki lubię najbardziej! Tym bardziej, że kojarzą się z dzieciństwem.

Do ciasta potrzebujemy zaledwie 3 składniki: mąka, twaróg i masło. W zależności od dodatków można przygotować wersje z owocami na słodko lub z przyprawami np ziołami, czarnuszką, kminkiem – jako dodatek do dań wytrawnych.

Również do ciasta możemy dodać inne ulubione dodatki – u nas najczęściej to jest mak lub sezam.

Serowe pierożki z makiem

Składniki; w takiej samej ilości mąka 250g ( u nas pełnoziarnista, orkiszowa- stąd ciemna barwa pierożków), masło 250g, twaróg półtłusty typu klimek 250 g, mak mielony, owoce świeże lub suszone, ew domowa konfitura.

Dowolne dodatki smakowe w wersji na słodko lub wytrawnie.

Przygotowanie; Masło kroimy na drobniejsze kawałki, dodajemy mąkę, zmielony mak 2-5 łyżek ( dowolnie tak jak lubimy), rozgnieciony widelcem twaróg. Łączymy składniki ugniatając ręcznie. Ciasto można dać do lodówki na min 30 minut lub na całą noc. Wałkujemy, wycinamy krążki, nadziewamy owocami lub konfiturą. Zlepiamy na kształt pierożka lub łączymy brzegi tylko w połowie.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego !

Nawigacja wpisu

Pierniczki czekoladowe last minute :)
Pierwsze pierożki z suszoną śliwką – smaczne wsparcie na problemy z brzuszkiem

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019