Jedno ciasto, kilka zastosować. Takie wypieki lubię najbardziej! Tym bardziej, że kojarzą się z dzieciństwem.

Do ciasta potrzebujemy zaledwie 3 składniki: mąka, twaróg i masło. W zależności od dodatków można przygotować wersje z owocami na słodko lub z przyprawami np ziołami, czarnuszką, kminkiem – jako dodatek do dań wytrawnych.
Również do ciasta możemy dodać inne ulubione dodatki – u nas najczęściej to jest mak lub sezam.
Serowe pierożki z makiem
Składniki; w takiej samej ilości mąka 250g ( u nas pełnoziarnista, orkiszowa- stąd ciemna barwa pierożków), masło 250g, twaróg półtłusty typu klimek 250 g, mak mielony, owoce świeże lub suszone, ew domowa konfitura.

Dowolne dodatki smakowe w wersji na słodko lub wytrawnie.
Przygotowanie; Masło kroimy na drobniejsze kawałki, dodajemy mąkę, zmielony mak 2-5 łyżek ( dowolnie tak jak lubimy), rozgnieciony widelcem twaróg. Łączymy składniki ugniatając ręcznie. Ciasto można dać do lodówki na min 30 minut lub na całą noc. Wałkujemy, wycinamy krążki, nadziewamy owocami lub konfiturą. Zlepiamy na kształt pierożka lub łączymy brzegi tylko w połowie.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego !