Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Podwieczorek, Przepisy, Wege  /  19 grudnia 2019

Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie

by Gosia
Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie

Jesteś na diecie eliminacyjnej a może szukasz zdrowego przepisu na pierwsze świąteczne ciasteczka dla małego dziecka ?…to serdecznie zapraszam na bardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche korzenne ciasteczka.

Składniki;

ok 100 g suchej kaszy jaglanej, 250g mąki gryczanej, 5 łyżek masła ( lub tłuszczu roślinnego, oleju kokosowego na diecie bezmlecznej), 2 łyżeczki ksylitolu (u najmłodszych dzieci pomijamy)

Dodatkowo przyprawy takiej jak cynamon lub naturalne przyprawa piernikowa, można też mak.

Przygotowanie:

Kaszkę jaglaną gotujemy, studzimy. Można już ugotować dzień wcześniej. DO kaszy dodajemy mąką, olej i odrobinę zimnej wody ok 2 łyżek, Można dodać więcej wody jeśli kasz była wcześniej ugotowana i jest zbyt sucha.

Ugniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu. Pieczemy w temperaturze ok 190-200 stopni, ok 15 minut. Sprawdzamy w trakcie stopień upieczenia. Czas pieczenia w dużym stopniu zależy od grubości ciasteczek.

SMACZNEGO 🙂

Nawigacja wpisu

Gofry z kaszą jaglano- dyniowe z czarnuszką
Ekspresowe nachos czyli zdrowa przekąska imprezowa :)

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019