Dla tych osób, które lubią z rana wypić kawę lub brakuje im często przerwy na drugie śniadanie, kawowy koktajl owsiany będzie dobrym rozwiązanie na smaczny, zdrowy i przyjemnie słodki posiłek
Składniki: porcja espresso lub przygotowanej kawy, 3-4 łyżki płatków owsianych (w razie potrzeby płatków bezglutenowych), jogurt naturalny/roślinny- w wersji na zimno lub ciepłe mleko (krowie/roślinne) w wersji na ciepło, 10 sztuk daktyli suszonych, 2- 3 łyżeczki gorzkiego kakao, 1- 2 łyżeczki masła orzechowe 100%
Przygotowanie; Koktajl możemy przygotować częściowo już dzień wcześniej, na wieczór, jeśli rano chcielibyśmy skrócić czas oczekiwania 🙂
Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 30 minut lub na noc, aż zmiękną.
Przygotowujemy tradycyjną porcję kawy.
Płatki owsiane zalewamy gorącą kawą do poziomu ok 1 cm powyżej płatków. Odstawiamy na 30 minut lub na noc. W wersji dla dziecka płatki zalewamy gorącą wodą lub mlekiem.
Etap tuż przed spożyciem: odsączamy daktyle (wodę po daktylach na razie pozostawiamy). W misce blendera łączymy namoczone płatki, miękkie daktyle, dodajemy kakao, masło orzechowe – ilość dobieramy wg swojego smaku. Miksujemy. Dolewamy jogurt naturalny (lub ciepłe mleko w wersji na ciepło) w ilości takiej, aż otrzymamy pożądaną konsystencję- bardziej gęstą lub bardziej do picia. W razie potrzeby, gdy chcemy dodatkowo osłodzić koktajl wlewamy wodę z daktyli.