Kruche, delikatne…kto lubi kokosanki ten dobrze wie, że trudno skończyć na jednej sztuce 🙂 W tradycyjnym przepisie wykorzystywany jest cukier. Proponuję zamienić cukier na ksylitol i w ten sam sposób mamy dużo lżejszy deser. Zarówno solo, w połączeniu z owocami lub pokruszone w deserach mlecznych, w połączeniu z jogurtem i owocami smakują bardzo dobrze.
Zapraszam na kokosowy poczęstunek 🙂
Składniki; białko jajka, 50 g ksylitolu, 50 g wiórków kokosowych bezsiarkowych ( białe lub kolorowe – naturalnie barwione), szczypta soli
Przygotowanie: Nagrzewam piekarnik do 150 stopni. Ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo ksylitol, cały czas ubijając pianę. Powstanie puszysta masa. Dokładam 2 łyżki wiórków kokosowych- delikatnie mieszam. Potem dosypuję pozostałą ilość, mieszam łyżką bardzo dokładanie.
Papier do pieczenia delikatnie warto natłuścić olejem. Nakładamy białą masę łyżką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok 30 minut.
Warto sprawdzać pod koniec pieczenia czy kokosanki są gotowe. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości kokosanek.