Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy  /  21 lutego 2021

Kokosanki fit- smaczny sposób na wykorzystanie białek

by Gosia
Kokosanki fit- smaczny sposób na wykorzystanie białek

Kruche, delikatne…kto lubi kokosanki ten dobrze wie, że trudno skończyć na jednej sztuce 🙂 W tradycyjnym przepisie wykorzystywany jest cukier. Proponuję zamienić cukier na ksylitol i w ten sam sposób mamy dużo lżejszy deser. Zarówno solo, w połączeniu z owocami lub pokruszone w deserach mlecznych, w połączeniu z jogurtem i owocami smakują bardzo dobrze.

Zapraszam na kokosowy poczęstunek 🙂

Składniki; białko jajka, 50 g ksylitolu, 50 g wiórków kokosowych bezsiarkowych ( białe lub kolorowe – naturalnie barwione), szczypta soli

Przygotowanie: Nagrzewam piekarnik do 150 stopni. Ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo ksylitol, cały czas ubijając pianę. Powstanie puszysta masa. Dokładam 2 łyżki wiórków kokosowych- delikatnie mieszam. Potem dosypuję pozostałą ilość, mieszam łyżką bardzo dokładanie.

Papier do pieczenia delikatnie warto natłuścić olejem. Nakładamy białą masę łyżką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok 30 minut.

Warto sprawdzać pod koniec pieczenia czy kokosanki są gotowe. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości kokosanek.

Nawigacja wpisu

Pieczone faworki- lekkie i kruche
Ciasto marchewkowe- czyli jak zachęcić dzieci do warzyw

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019