Raz na obiad, raz na podwieczorek najlepsze kluseczki twarogowe ! Mają zaledwie kilka składników. Taki przepis to idealna propozycja już dla najmłodszych dzieci, które szczególnie lubią dania mączne.
W takiej wersji możemy wprowadzić dużo więcej składników odżywczych. Szczególnie gdy tradycyjną mąkę pszenną zamienimy np na orkiszową, owsianą czy mąkę z orzechów.

Wykonanie kluseczek zajmuje zaledwie 10-15 min.
Składniki; kostka białego sera 200-250 g, 1 jajko, ok 3/4 szklanki mąki. U nas to była mąka pełnoziarnista i mąka ze zmiksowanych orzechów. Sezonowe owoce.
W wersji bardziej urozmaiconej, można do ciasta dodać np sezam, czarnuszkę. Polecam również jako dodatek mąkę kokosową
Przygotowanie; W misce ucieramy (można widelcem) ser biały i jajko. Dodajemy mąkę i mieszamy. Z takiego ciasta bardzo dobrze ugniata się ciasto i lepi kuleczki z niespodzianką w środku:) Gotujemy wodę z odrobiną oleju, aby kluseczki się nie lepiły. Wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy kilka minut, aż uniosą się do góry.

Z tego przepisy wychodzi tyle kluseczek jak na talerzu 🙂

Polecam kuleczki zrobić wspólnie dzieckiem, na pewno o bałagan nie musicie się martwić:)
Ciasto można wykorzystać również do zrobienie malutkich kluseczek na kształt kopytek. Wówczas z ciasta rolujemy wałek i kroimy na małe kawałki.

Smacznego !