
w bambusowej miseczce
https://naczyniabambusowe.pl/
Zdrowa alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Możemy zrobić na wodzie, na mleku tradycyjnym lub roślinnym np. kokosowym. Dodajemy ulubione owoce, kakao, karob, bakalie i gotowe!
Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka lub jeden woreczek, woda lub mleko do ugotowania kaszy (ilość wody wg informacji na opakowaniu), miód/daktyle – dla smaku słodkiego, jogurt naturalny lub mleko kokosowe, ulubione owoce, dodatki (kakao, orzechy, wiórki kokosowe)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
Zalewam mlekiem lub wodą i gotuję około 20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka. Można dodać daktyle podczas gotowania lub miód podczas blendowania, gdy już kasza wystygnie.
Miksuje ugotowaną, wystudzoną kaszę na gładką masę.
Na tym etapie dodaję np. jogurt/mleko kokosowe, jeśli kasza była gotowana na wodzie oraz dowolne owoce (banany, truskawki itd.) i inne dodatki np. cynamon, wiórki kokosowe, kakao. Miksuje, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Wlewam do miseczki. Ozdabiam ulubionymi owocami, orzechami, rodzynkami.
Smacznego!
