Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  1 czerwca 2019

Jaglany budyń z owocami- pożywny podwieczorek

by Gosia
Jaglany budyń z owocami- pożywny podwieczorek
Pysznie, zdrowo i naturalnie
w bambusowej miseczce
https://naczyniabambusowe.pl/

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Możemy zrobić na wodzie, na mleku tradycyjnym lub roślinnym np. kokosowym. Dodajemy ulubione owoce, kakao, karob, bakalie i gotowe!

Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka lub jeden woreczek, woda lub mleko do ugotowania kaszy (ilość wody wg informacji na opakowaniu), miód/daktyle – dla smaku słodkiego, jogurt naturalny lub mleko kokosowe, ulubione owoce, dodatki (kakao, orzechy, wiórki kokosowe)

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
Zalewam mlekiem lub wodą i gotuję około 20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka. Można dodać daktyle podczas gotowania lub miód podczas blendowania, gdy już kasza wystygnie.

Miksuje ugotowaną, wystudzoną kaszę na gładką masę.
Na tym etapie dodaję np. jogurt/mleko kokosowe, jeśli kasza była gotowana na wodzie oraz dowolne owoce (banany, truskawki itd.) i inne dodatki np. cynamon, wiórki kokosowe, kakao. Miksuje, aż do uzyskania konsystencji budyniu.

Wlewam do miseczki. Ozdabiam ulubionymi owocami, orzechami, rodzynkami.

Smacznego!

Nawigacja wpisu

Domowe lody czekoladowo- bananowe – bez cukru i mleka
Pasta słonecznikowa z marchewką- smaczny sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019