Kluseczki … najczęściej wybierane danie wśród dzieci 🙂

Porcja warzyw, porcja kaszy…..PORCJA ZDROWIA DLA MAŁEGO BRZUSZKA
Bez glutenu, w wersji również bez jajka, z ulubionymi dodatkami
– w wersji na słodko…z musem owocowym, z bakaliami
– w wersji obiadowej… zamiennik do ziemniaków, tradycyjnie podanej kaszy i warzyw
Składniki;
100 g kaszy jaglanej, 2-3 łyżki puree z dyni (pieczona, dynia Hokkaido), mąką ziemniaczana, mąka kukurydziana, ew jajko
Przygotowanie
1.Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, może być bardziej rozgotowana. W dalszym etapie, gdy ostygnie miksujemy w blenderze. Można kaszę ugotować dzień wcześniej, ważne aby nie miała w sobie zbyt dużo wody.
2. Dodajemy kawałki upieczonej dyni lub już zmiksowane puree. Na tym etapie można dodać również jajko i ew swoje dodatki (sezam, zmiksowane orzechy, słonecznik, pestki dyni…czyli też źródło cennych składników odżywczych i zdrowego tłuszczu). Miksujemy.
3. Tradycyjnie, jak przy robienie klusek, masę ugniatamy w misce, zabieramy 1/4 z części masy i dosypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Można to zrobić również na oko 😉
Gdy masa się bardziej klei dodajemy mąkę kukurydzianą, która dodatkowo pięknie zabarwi nam kluseczki na pomarańczowo.
W masy robimy kluseczki w różnych kształtach i wrzucamy do gotującej się wody ( do garnka dodajemy kilka kropel oleju, aby nie sklejały się kluseczki). Gotujemy kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię, odecedzamy i gotowe !
W zależności od dodatków można zjeść na słodko lub jako dodatek do dania obiadowego lub na pożywną kolację.
Polecam dynię Hokkaido- ma łagodny smak, lekko słodka.
Jeśli dziecko nie lubi warzyw, zwróć uwagę może nie lubi surówki obiadowej, do zjedzenia której czuje się namawiany lub nie odpowiada mu forma podania dania.
Warzywa w koktajlach, placuszkach, zapiekanka lub w kluseczkach smakują już zupełnie inaczej ! …warto spróbować 🙂
Bardzo aktualny temat i przydatne porady.
Pani Renato bardzo dziękuję !