Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Przepisy, Śniadania, Wege  /  16 października 2019

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne

by Gosia
Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne

Kluseczki … najczęściej wybierane danie wśród dzieci  🙂

Obraz może zawierać: jedzenie i w budynku
Kluseczki jaglane z dynią


Porcja warzyw, porcja kaszy…..PORCJA ZDROWIA DLA MAŁEGO BRZUSZKA

Bez glutenu, w wersji również bez jajka, z ulubionymi dodatkami
– w wersji na słodko…z musem owocowym, z bakaliami
– w wersji obiadowej… zamiennik do ziemniaków, tradycyjnie podanej kaszy i warzyw

Składniki;

100 g kaszy jaglanej, 2-3 łyżki puree z dyni (pieczona, dynia Hokkaido), mąką ziemniaczana, mąka kukurydziana, ew jajko

Przygotowanie

1.Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, może być bardziej rozgotowana. W dalszym etapie, gdy ostygnie miksujemy w blenderze. Można kaszę ugotować dzień wcześniej, ważne aby nie miała w sobie zbyt dużo wody.

2. Dodajemy kawałki upieczonej dyni lub już zmiksowane puree. Na tym etapie można dodać również jajko i ew swoje dodatki (sezam, zmiksowane orzechy, słonecznik, pestki dyni…czyli też źródło cennych składników odżywczych i zdrowego tłuszczu). Miksujemy.

3. Tradycyjnie, jak przy robienie klusek, masę ugniatamy w misce, zabieramy 1/4 z części masy i dosypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Można to zrobić również na oko 😉

Gdy masa się bardziej klei dodajemy mąkę kukurydzianą, która dodatkowo pięknie zabarwi nam kluseczki na pomarańczowo.

W masy robimy kluseczki w różnych kształtach i wrzucamy do gotującej się wody ( do garnka dodajemy kilka kropel oleju, aby nie sklejały się kluseczki). Gotujemy kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię, odecedzamy i gotowe !

W zależności od dodatków można zjeść na słodko lub jako dodatek do dania obiadowego lub na pożywną kolację.

Polecam dynię Hokkaido- ma łagodny smak, lekko słodka.

Jeśli dziecko nie lubi warzyw, zwróć uwagę może nie lubi surówki obiadowej, do zjedzenia której czuje się namawiany lub nie odpowiada mu forma podania dania.

Warzywa w koktajlach, placuszkach, zapiekanka lub w kluseczkach smakują już zupełnie inaczej ! …warto spróbować 🙂

Nawigacja wpisu

Owoce pod kruszonką w wersji dla alergików (bez mąki, mleka) i bez cukru
Domowe mięciutkie placuszki jaglane- bez glutenu i bez mleka

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

2 comments

  • Renata
    14 listopada 2019

    Bardzo aktualny temat i przydatne porady.

    Reply
    • Gosia
      5 kwietnia 2020

      Pani Renato bardzo dziękuję !

      Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019