Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Podwieczorek, Przepisy, Wege  /  18 grudnia 2020

Jaglane Ferro Rocher

by Gosia
Jaglane Ferro Rocher

Gdy masz ochotę na coś słodkiego ten deser z pewnością będzie najlepszym wyborem 🙂

Świetnie sprawdzi się, gdy masz niezapowiadanych gości lub zostaje ugotowana resztka kaszy 🙂 Deser jest idealny dla dzieci, jako zdrowsza odmiana oryginalnej wersji.

Składniki; 1,5 szklanki daktyli, 1 – 1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej (najlepiej dzień wcześniej), kakao gorzkie 1- 2 łyżeczki, orzeszki dowolne ok pół szklanki, ew masło orzechowe 100 %

Przygotowanie; Orzeszki miksujemy. Warto zachować drobne kawałki orzechów, aby były bardziej wyczuwalne.

Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiam na min. 30 minut. Odsączamy dokładnie daktyle. Wodę można wykorzystać do osłodzenia np. naleśników (zmniejszamy wtedy odpowiednio ilość mleka). Daktyle miksujemy na gładki mus. Dodajemy kakao gorzkie, najpierw 1 łyżeczkę. Później, w zależności od tego na ile lubimy czekoladowy smak, możemy dodać więcej. Miksujemy.

Na tym etapie możemy dodać 2 łyżeczki masła orzechowego. Miksujemy. Dodatek masła ( nie jest niezbędny) zapewni nam bardziej zbitą konsystencję, po tym jak kulki poleżą w lodówce.

Następnie do masy daktylowo-czekoladowej dodajemy kaszę jaglaną, odmierzając łyżkami odpowiednią ilość, tak aby uzyskać gęstą masę. W mojego doświadczenia, gdy kasza została ugotowana dzień wcześniej, jest bardziej sucha i kulki są bardziej zbite. Dosypujemy pokruszone orzeszki (część odkładamy do obtaczania naszych kulek).

Z uzyskanej masy tworzymy kuleczki, które obtaczamy w zmielonych orzeszkach. Można jeść od razu…zresztą trudno się oprzeć 🙂 Pozostałe kulki dajemy do lodówki. Będą bardziej zbite. Można przechowywać 3 dni.

SMACZNEGO 🙂

Nawigacja wpisu

Biszkoptowy omlet czekoladowy – szybki przepis na zdrowy podwieczorek
Pierniczki czekoladowe last minute :)

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019