Co powiecie na ciasto bez cukru, które szybko można wykonać, z kilku składników. ?Bez jajek, bez mleka, bez glutenu.
Idealny dodatek w rodzinnym jadłospisie. Biorąc pod uwagę skład można podać już najmłodszym dzieciom.
Gotowi na zdrową słodycz ?:)
Składniki; 300g suchej kaszy jaglanej, 3/4- 1 szklanka suszonych daktyli, 4 duże jabłka, cynamon, ksylitol ( jeśli jabłka nie są zbyt słodkie), ew masło orzechowe lub miksowane orzechy. dla ozdoby płatki migdałowe
Przygotowanie;
Kaszę ugotować, najlepiej dzień wcześniej. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na minimum 1 godzinę czasu. Gdy zmiękną, wystygną odlać wodę, zmiksować. Można na tym etapie zmiksować z masłem orzechowym lub zmiksowanymi orzechami. 3/4 kaszy odłożyć. Resztę kaszy bardzo dokładnie wymieszać z musem daktylowym. Powinna wyjść konsystencja bardziej zbita. Przełożyć masę do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać dla smaku z cynamonem i ew ksyliotolem (szczególnie gdy dodajemy więcej cynamonu). Masę jabłkową wykładamy na ciasto. Na górze sypiemy kaszą, która nam pozostała i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 35 minut. Wyciągamy z piekarnika. Kroimy, gdy wystygnie.
Do masy jabłkowej możemy też dodać rodzynki, skórkę pomarańczową lub wymieszać starte jabłka z gruszką.
Jeśli jabłka są bardzo soczyste, należy wcześniej odcisnąć sok lub można wymieszać masę z jabłek z kaszą manną lub z bułką tartą (kilka łyżek)
Jeśli lubicie kruszonkę – podaje przepis na bezglutenową kruszonkę do ciasta :)150 g mąki ryżowej (lub innej mąki bezglutenowej)
Bezglutenowa kruszonka do ciast
Składniki; łyżeczka cynamonu, 75 g oleju kokosowego, 75 g ksylitolu
Przygotowanie; Do miski przełożyć mąkę ryżową, cynamon, olej kokosowy i ksylitol. Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę, wyrabiając między palcami by powstały grudki