Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  3 maja 2021

Jaglana szarlotka bez cukru- idealna dla całej rodziny

by Gosia
Jaglana szarlotka bez cukru- idealna dla całej rodziny

Co powiecie na ciasto bez cukru, które szybko można wykonać, z kilku składników. ?Bez jajek, bez mleka, bez glutenu.

Idealny dodatek w rodzinnym jadłospisie. Biorąc pod uwagę skład można podać już najmłodszym dzieciom.

Gotowi na zdrową słodycz ?:)

Składniki; 300g suchej kaszy jaglanej, 3/4- 1 szklanka suszonych daktyli, 4 duże jabłka, cynamon, ksylitol ( jeśli jabłka nie są zbyt słodkie), ew masło orzechowe lub miksowane orzechy. dla ozdoby płatki migdałowe

Przygotowanie;

Kaszę ugotować, najlepiej dzień wcześniej. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na minimum 1 godzinę czasu. Gdy zmiękną, wystygną odlać wodę, zmiksować. Można na tym etapie zmiksować z masłem orzechowym lub zmiksowanymi orzechami. 3/4 kaszy odłożyć. Resztę kaszy bardzo dokładnie wymieszać z musem daktylowym. Powinna wyjść konsystencja bardziej zbita. Przełożyć masę do formy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać dla smaku z cynamonem i ew ksyliotolem (szczególnie gdy dodajemy więcej cynamonu). Masę jabłkową wykładamy na ciasto. Na górze sypiemy kaszą, która nam pozostała i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 35 minut. Wyciągamy z piekarnika. Kroimy, gdy wystygnie.

Do masy jabłkowej możemy też dodać rodzynki, skórkę pomarańczową lub wymieszać starte jabłka z gruszką.

Jeśli jabłka są bardzo soczyste, należy wcześniej odcisnąć sok lub można wymieszać masę z jabłek z kaszą manną lub z bułką tartą (kilka łyżek)

Jeśli lubicie kruszonkę – podaje przepis na bezglutenową kruszonkę do ciasta :)150 g mąki ryżowej (lub innej mąki bezglutenowej)

Bezglutenowa kruszonka do ciast

Składniki; łyżeczka cynamonu, 75 g oleju kokosowego, 75 g ksylitolu

Przygotowanie; Do miski przełożyć mąkę ryżową, cynamon, olej kokosowy i ksylitol. Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę, wyrabiając między palcami by powstały grudki

Nawigacja wpisu

Czekoladowe brownie z fasolą czerwoną
Domowe lody- jak z najlepszej lodziarni :)

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019