Gofry na śniadanie ?:)
Zdecydowanie TAK! Z dodatkiem szpinaku, przekładane twarożkiem, w towarzystwie kolorowych warzyw … pysznie!
W prosty sposób możemy urozmaicić codzienne kanapki a dodatkowo uczymy dzieci nowych smaków, pokazujemy warzywa w różnej postaci.
Często największe blokady są w nas samych, utrwalamy pewne schematy, nawyki. Dzieci świetnie reagują na wszelkie eksperymenty kulinarne, kolorowe naturalne dania. Warto próbować i dać sobie czas !

GOFRY ZE SZPINAKIEM
Składniki; 1 szklanka mleka krowiego lub np sojowego, 1 szklanka mąki ( u nas żytniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g szpinaku. Dodatki wg własnych smaków; np sezam, suszone pomidory , amarantus eskpandowany.
Przygotowanie; Szpinak miksujemy z mlekiem- powstanie zielone mleko:) dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Możemy do ciasta dodać również pokrojone suszone pomidory lub sezam. Mieszamy.
Jeśli mamy więcej czasu to warto osobno podać żółtko a na koniec ubite na pianę białko. Pieczemy do zarumienienia w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy najlepiej na kratce do pieczenia

Przekładamy twarożkiem. Warto również dodać wędzonego łososia